Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad betyder medborgarskapet?

När blir man svensk egentligen? I Sverige har vi länge varit dåliga på att lyfta fram medborgarskapet som en symbol för detta. För många som väljer att bli svenska medborgare är det en stor händelse och ett viktigt steg i en integrationsprocess.

Just nu har riksdagen behandlat en ny lag för svenskt medborgarskap. I inledningen står det att medborgarskapet representerar medlemskapet i det svenska samhället. Det förenar alla svenskar och utgör grunden för vår demokrati. Mer än bara ett pass – medborgarskapet är en symbol för vår gemensamma framtid.

Förra året blev cirka 50 000 personer svenska medborgare. De har alla flyttat hit, bott här och slutligen velat bli del av vårt samhälle fullt ut. De bär vittnesmål om att det svenska samhället är välfungerande och attraktivt att vara en del av. Men handen på hjärtat, hur duktiga är vi på att fira detta?

Enligt riksdagsbeslutet ska därför varje kommun årligen fira nya medborgarskap med en ceremoni. Syftet är att stärka nya medborgares känsla av att vara svenskar och att ha accepterats fullt ut av samhället. Det markerar också att medborgarskapet är viktigt och innehåller både rättigheter och skyldigheter.

Fler jobb är Moderaternas fokus för en bättre integration. Vår politik syftar till att fler utrikes födda ska få jobb snabbare. Jobb och utbildning är nyckeln in i det svenska samhället. Men även symboler för gemenskap har en viktig plats i ett Sverige som välkomnar människor och – i stället för problem och gränser – ser möjligheter och öppenhet mot omvärlden.

Gunnar Axén (M)

Ordförande Riksdagens socialförsäkringsutskott

Jonas Holm (M)

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel