Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är väl 40 kronor...

Premiär för Sommartrivsel på Östra berget. Samma plats, nytt upplägg, Nina Söderquist som affischnamn och Arne "Rosen" Quick som överraskning. Och så den stora frågan: är det värt 40 kronor?

– Äntligen!

När Söderhamns Gospelkör går upp på scenen utbrister Cityföreningens ordförande Carin Amundson ett lätt återhållet med förhoppningsfullt äntligen. Som arrangörer för trivselinstitutionen på berget som i år hörs för 23.e året har Cityföreningen infört 40 kronor i inträde.

En trivselkväll utan gratis inträde, ses i vissa läger som omöjligt, som ett år utan en Bob Dylanturné, eller som en Ingvar Oldsberg utan ett finurligt självbelåtet leende på läpparna.

– Ärligt talat har jag varit lite orolig. I mina sämsta stunder har jag tänkt att publiken ska halveras. Jag vill så gärna ha en fortsättning på trivselkvällarna. Det betyder så mycket för Söderhamnarna och det betyder så mycket för besökarna.

– Det ska ju vara en folkfest och då behövs publiken. Men samtidigt med oron har det varit otroligt roligt att jobba med årets program. Man vill så jädra mycket, och det är bara pengarna som hämmar. Idag är ju vädret otroligt, och det hjälper ju till, konstaterar hon.

– Det blir inte dåligt väder, trivselkvällarna har alltid haft bra väder så länge jag kan minnas, säger hon segervisst.

Om det var vädret, artisterna, kommunanställdas gratis inträde efter uppnådda mål eller premiärstatusen är svårt att säga.

Men när klockan var fem över sju var Baggargatan en fullsatt parkeringsplats, och folk strömmade in genom grindarna. När husbandet slog an var berget välfyllt, om än inte som under gratistider.

Utan att arrangörerna räknat kassan uppskattades publiken till knappt 1 500 personer. I gången bakom mixerbordet var det tomt, många prioriterade ölområdet istället för körsång och några värmetrötta hade sökt sig till skuggan under björkarna nedanför borgen.

Bakom scenen, sekunderna före berget skulle bli trivselberg, stod Ola Söderqvist i Söderhamns Gospelkör, klädd i potatissäck.

– Säcken är för att visa att vi är slavar. Att det är en körtävling är en bonus, vi sjunger för att det är roligt. Vi repeterade igår, och det vore såklart roligt att vinna, konstaterade Ola Söderqvist som tillsammans med sina körkollegor mötte Estetkören från Staffansskolan i nya inslaget "körslaget".

Några ögonblick senare sprang konferencieren Per-Erik Sortti in på scenen, och drog igång årets Sommartrivsel med ett:

– Hej alla! Och strax hittade han tonerna till Högt uppe på berget tillsammans med premiärpubliken.