Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är jag, ett vanligt cp, värd?

Med anledning av Uppdrag Gransknings program om Pär Johansson som sändes i kväll den 12 oktober 2011 vill jag vända mig till dig som en regissör till en annan.

Vi jobbar ju båda med teater och kultur och jag antar att vi pratar mycket om det här med att skapa sammanhang för våra skådespelare, trygghet, frihet och konstnärliga utmaningar.

Du pratar ju också mycket om det här med jämlikhet har jag förstått, att man inte ska tycka synd om personer med en annan funktionsförmåga än en själv utan se alla människor som lika mycket värda och göra saker ”på riktigt”.

Då käre Pär vill jag bara ställa en liten fråga om det här med rättvisa löner, i enlighet med till exempel teaterförbundets praxis, eller din egen idé om lika värde och jämlikhet. Är den graderad efter kognitiv förmåga kanske? Eller verbal sådan? Jag har ju förstått att man får mer i lön om man inte är funktionsnedsatt så hur mycket skulle du egentlig vara villig att förhandla fram till mig, ett helt vanligt cp?

Löneskillnaden mellan de så kallade normalstörda och de med intellektuell funktionsnedsättning i dina produktioner är inget annat än skamligt och en skymf mot det jämlikhetsbegrepp som du så ofta pratar dig varm om. Det är inget annat än ett utnyttjande av de personer som inte bara är teaterns varumärke och men också dess stolthet och drivkraft. Som regissör har jag lärt mig att kollektivet är viktigast för skapandet av teater som konstform och en kraft för förändring, om man inte vill tjäna pengar förstås.

Jag tycker att du ska tänka efter väldigt noga kring vilka det är som egentligen är Glada Hudik-teatern och vilka som bär den på scen kväll efter kväll, för du spelar väl inte alla roller själv?

Om du har vägarna förbi Stockholm snart så kanske vi kan ses och prata om det här med funktion, makt och konst, på riktigt.

Christine Bylund, fysiskt funktionsnedsatt regissör, perfomanceartist och föreläsare, ursprungligen från Delsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel