Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är en fladdermus värd?

Moderaten Ingvar Persson brukar använda fladdermöss som exempel när han kritiserar den som förordar en försiktig hållning när det gäller vindkraftetableringar i kommunen.

Ingvar menar att vi gott kan utrota fladdermössen, rovfåglar och annat liv i de områden som är intressanta för vindkraftetableringar. Vem bryr sig om en fladdermus om den hotar tillväxt och arbetstillfällen? Jag bryr mig. Fladdermusen har större rätt att få finnas till än en vindkraftpark. Jag är definitivt inte emot vindkraftetableringar i vår kommun. Det jag är emot är etableringar av vindkraftparker i områden där fladdermöss, rovfåglar och andra arter riskerar att försvinna på grund av vindkraftetableringen. Eller i områden som är intressanta ur friluftslivets och besöksnäringens perspektiv.

Jag har också en bestämd uppfattning att kommunen ska sätta elöverkänsligas behov före bolagens behov av vindkraftparker. Min hållning innebär naturligtvis begränsningar i var vindkraftetableringar kan ske, men vis av erfarenheterna från vattenkraftetableringarna som utrotat lax och andra vandringsfiskar från våra strömmar har vi nu chansen att bygga ut vindkraft utan stora konflikter med människa och natur.

Låt oss då ta vara på den möjligheten genom att agera klokt och långsiktigt. Ingvar Persson står enligt mig för samma förhållningssätt som orsakat de miljöproblem som håller på att förgöra vår planet. Vi räddar inte miljön genom att offra fladdermöss, rovfåglar eller vandrande fiskar i våra älvar. Vi räddar miljön genom att rätta till gamla misstag och undvika att begå dem på nytt.

Jan Lahenkorva (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel