Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är bäst för barnen?

Jag vägrar se mig som en belastning för att jag bor på landsbygden, jag vägrar se att våra barns rätt till utbildning sker på bekostnad av barnen i tätorten och jag vägrar acceptera att skolor i byarna läggs ner för att man tittar genom ett sugrör och bara ser m2, kostnad per skola och dess maxkapacitet av elever.

Man måste se till så mycket mer när man talar om våra skolor, vad är bäst för våra barn? Vad är kvalitet? Hur påverkar skolorna vår bygd? Hur påverkar det övrig verksamhet som samverkar nära skolan; förskolan och fritids.

Det mest rättvisa i detta fall kanske inte är att varje utbildningsplats ska kosta exakt lika mycket per barn. Man måste sätta det i ett större perspektiv för att se vad som i längden är det bästa för barnen och samhället i stort.

Ska man räkna på det rent ekonomiskt, måste man också se vad en skolnedläggning får för konsekvenser; skolbyggnaderna kanske fortsätter att kosta pengar, barnfamiljer flyttar och mindre inflyttning, arbetslöshet bland några av skolans personal, underlag för annan samhällsservice urholkas och ökat resande som belastar miljön.

Ett drömscenario för BUN och barn- och utbildningsförvaltningen verkar vara att vi alla flyttar in till Söderhamn och tränger ihop oss runt Staffangymnasiet. Åh, vad lämpligt om vi alla bor på samma ställe och att alla barn kan gå i samma stora skola, då blir det likvärdigt, alla får exakt samma utbildning till samma kostnad och då blir allt toppen – eller?

Du som bor på landsbygden, du som bor i stan, du som nyss flyttat hit, du som återvänt eller du som bott i kommunen hela ditt liv, vad kul att just du valt att bo i Söderhamns kommun. Låt oss skapa ett toppen ställe att bo på, med de olika förutsättningar som finns.

Vad ger vi för signaler till våra barn om vi stänger ner våra väl fungerande byskolor i Mo, Stråtjära och Trönö? Klart att du har rätt till utbildning unge vän, men nu är det så att din fina skola, där ni når era kunskapsmål, måste stäng. Ni har bra skolgårdar som är avsedda för lek och rörelse, ni har en trygg miljö, nu är det så att du och dina skolkompisar tär på övriga barns resurser, så sätt dig i bussen och åk till nästa större skola så blir allt bra.

Till dig som är sju år och får tre minuter enkel väg, otur. Ni femåringar i förskolan som spenderar tio–tolv timmar i veckan i skolans lokaler, synd. Oj då, Söderhamns bästa skolgård låg visst inte på någon av de stora skolorna, tråkigt, men asfalt är också ett underlag.

Bland det viktigast vi har att förmedla till våra barn är respekten för andra människor och respekten för sig själv. Du är värdefull för den du är, oberoende av var du bor.

Anna Edberg Stolt

arg och kamplysten förälder i Mo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel