Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vackrare arkitektur är ett måste för Bollnäs nya resecentrum

 
Utvecklingen av resecentrum i Bollnäs
Visa alla artiklar

Modernistiskt arkitektur får människor att må dåligt, skriver signaturen "Sann vän av estetisk, human och vacker arkitektur" och tipsar Bollnäs kommun att tänka vackert, traditionellt och lokalt när man planerar för nytt resecentrum.

Varför dessa tråklådor i glas och betong? Se på dessa bilder hur man kan bygga vackert nyproducerat. Detta ”resecentrum” dvs centralstationen är omodernt innan det ens byggs och dessutom fult, anonymt och intetsägande. Modernistisk arkitektur är ohälsosam, det finns flera undersökningar som visar på detta och är ju ganska logiskt; symmetri, vackra färger, detaljer gentemot kaos, assymetri, grått och kalhet vad väljer ni?

Läs exempelvis läkaren Gösta Alfvéns bok ”ohälsosam arkitektur” som visar på hur denna människofrånvända modernistiska arkitektur faktiskt är farlig för människan och dess välmående. En centralstation (resecentrum låter ju bara intetsägande och tråkigt) är ju en orts viktigaste frontbyggnad det måste vara vackert och fint att se på när man kommer in som besökare och resenär!

Läs också artikeln: Hög målsättning för nya resecentrum: "Vi ska bli bäst i Sverige"

Vi borde ha en vacker Bollnäs Centralstation i traditionell stil eller åtminstone vacker och skön att se på som har lokala kännetecken med inspiration från andra vackra byggnader i Bollnäs. Kanske fresker och målningar med motiv från ståtliga Hälsingland inuti? Stilig park utanför med träd, vackra lyktor och varm belysning kanske en fontän eller stilig skulptur. Bygg den i sten eller trä med traditionella metoder, det kommer hålla i mer än hundra år. (Detta fula elände däremot kommer bara bli fulare och fulare... får rivas inom 30 år.) Det är alltså varken miljövänligt eller hållbart med denna modernistiska arkitektur!

Arkitekter idag säger att ”det måste vara från vår tid”, men det som människor mår bra av och som byggs nu är ju ett mycket bra ”vår tid” dessutom så är deras fyrkantiga gråa lådor bara pastischer från 1900-talets mörka arkitektoniska period med Corbusier som frontman. Ett examensarbete på KTH ”Granström , Wahlström 2017” visar att det inte är dyrare att bygga vackert. Framförallt skulle jag tro att vackra hus med fina material bara blir ädlare och vackrare med tiden dvs. det är en stor samhällsvinst. Jag kallar på Arkitekturupproret (ett stort folkuppror som samlar ca 37000 medlemmar i grupper på Facebook som protesterar mot modernistisk arkitektur och verklighetsfrånvända, elitistiska arkitekter och stadsplanerare) och riktiga klassiska arkitekter såsom: Albert Svensson, Djurgårdsstadens arkitekter, Jupiter & Gran i Sundsvall. Skulle någon av dessa arkitekter och fantastiska entreprenörer kunna skissa upp ett nytt vackert förslag? Bollnäs kommun som har rivit, förstört denna vackra magnifika stad sedan 50-60-talet är nu skyldig befolkningen vacker arkitektur. Ta tillbaka och återför Bollnäs med dess fina anor som en av Sveriges vackraste städer, inte fulaste. Det är hon värd.

Från en sann vän av estetisk, human och vacker arkitektur

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel