Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert på skorrande strängar

/

Veckan efter midsommar förändras många av Sveriges arbetsplatser. Ut åker den ordinarie personalen på efterlängtad semester, och in kommer dom som får ruljansen att gå runt trots semestersäsongen – sommarjobbarna.

Annons

Runt om i Hälsingland ordnar många kommuner jobb under sommarmånaderna som är särskilt reserverade för skolungdomar. Ett kommunalt agerande som är lovvärt. Trösklarna in på arbetsmarknaden är höga, särskilt för dem med begränsad arbetslivserfarenhet. Kan kommunen bidra till att några av traktens ungdomar får prova på hur det är att sköta ett jobb, tjäna pengar och visa vad man går för på en arbetsplats är det bra. Inte minst för Hälsinglands kommuner där ungdomsarbetslösheten är hög. Därutöver blir ungdomssatsningen också ett sätt att marknadsföra kommunen som framtida arbetsplats: Den som sommarjobbat på äldreboendet kan bli en bra vikarie och en del av en rekryteringsbas när vårdbiträdestjänsterna ska tillsättas i framtiden.

Samtidigt finns det anledning att undra om inte den kommunala viljan att skaffa ungdomsjobb har gått lite väl långt på sina ställen. För vid sidan av jobb på gruppboendet, på parkförvaltningen och på biblioteket utlyses jobb långt utanför de kommunala kärnverksamheterna: inom gatumusikens område exempelvis. Både Ljusdal och Bollnäs anställer de gatumusikanter och i Söderhamn och Hudiksvall anställer de dansare.

Att höra Hårgalåten spelas av ungdomar på gågatan tycker de flesta är mysigt och säkert är det både givande och stimulerande för de lyckliga som fått uppdraget. Men är det verkligen något kommunen ska betala för att få gjort?

I en bygd med sådan gedigen spelmanstradition som Hälsingland, borde ungdomar kunna ta ton även utan kommunal finansiering. Om inte på eget initiativ så genom föreningslivet eller genom inblandning av det lokala näringslivet. Och om syftet med en sommarjobbs-satsning är att ge ungdomarna en chans att prova på yrkeslivet finns väl bättre arbetsplatser än gatan?

Det handlar förvisso inte om många ungdomar och inte särskilt många veckor – mängden skattepengar som det rör sig om är inte betydande. Om våra gator fylls av kommunalt anställda musiker även nästa sommar är det alltså ingen större katastrof. Men samtidigt är diskussionen om vad som hör till de kommunala angelägenheterna och vad som inte hör dit, ständigt värd att föra. För vissa kommuner är det logiskt att driva solarier, golfbanor och kaféer. För andra kommuner är det självklart att låta sådana uppgifter skötas av det omkringliggande samhället.

För den som är intresserad av att utvecklas musikaliskt finns kommunala musikskolan. För den som vill tjäna pengar är det en enkel sak att ställa sig med instrumentlådan på torget. Kommunala sommarjobb är välbehövliga, men kanske inte just inom detta område.

Mer läsning

Annons