Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V leder inte skattehöjarligan

Landstingsvänstern vill ha en mindre skattehöjning än majoriteten.
Samtidigt vill partiet nästa år att barn- och ungdomsmottagningarna i Söderhamn ska öppnas igen.

Annons

Landstingsmajoriteten, med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, har i sitt budgetförslag för nästa år föreslagit en skattehöjning med 30 öre per intjänad hundralapp.

Vänsterpartiet nöjer sig med 20 öre.

– Majoriteten säger att de vill ta höjd för att kunna landa mjukt 2011, men vi tycker att man ska sätta skattesatsen utifrån det kommande året. Så är det också formulerat i kommunallagen. Dessutom tycker vi inte att det är nödvändigt med ett överskott på två procent av omsättningen. Den regeln har man ju också från regeringen ifrågasatt, säger oppositionsrådet Alf Norberg (V).

I våras talade han om behov av en skattehöjning på 40–50 öre.

– Då var statsministern mycket tydlig med att det inte skulle bli några extrapengar till kommuner och landsting. Sedan kom det ju 90 miljoner kronor i tillfälligt statsbidrag för 2010. Det motsvarar 20 öre.

I våras stängdes barn- och ungdomsverksamheter i Söderhamn och Sandviken för att spara sju miljoner kronor. De besluten vill Vänsterpartiet riva upp, samtidigt som partiet säger nej till majoritetens förslag om avgifter på ambulanstransporter, hälsosamtal, steriliseringar och p-piller för unga flickor, förslag som skulle ge 8 miljoner kronor.

Partiet vill avbryta upphandlingarna av Bollnäs sjukhus och länsservice.