Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V leder inte skattehöjarligan

Landstingsvänstern vill ha en mindre skattehöjning än majoriteten.
Samtidigt vill partiet nästa år att barn- och ungdomsmottagningarna i Söderhamn ska öppnas igen.

Annons

Landstingsmajoriteten, med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, har i sitt budgetförslag för nästa år föreslagit en skattehöjning med 30 öre per intjänad hundralapp.

Vänsterpartiet nöjer sig med 20 öre.

– Majoriteten säger att de vill ta höjd för att kunna landa mjukt 2011, men vi tycker att man ska sätta skattesatsen utifrån det kommande året. Så är det också formulerat i kommunallagen. Dessutom tycker vi inte att det är nödvändigt med ett överskott på två procent av omsättningen. Den regeln har man ju också från regeringen ifrågasatt, säger oppositionsrådet Alf Norberg (V).

I våras talade han om behov av en skattehöjning på 40–50 öre.

– Då var statsministern mycket tydlig med att det inte skulle bli några extrapengar till kommuner och landsting. Sedan kom det ju 90 miljoner kronor i tillfälligt statsbidrag för 2010. Det motsvarar 20 öre.

I våras stängdes barn- och ungdomsverksamheter i Söderhamn och Sandviken för att spara sju miljoner kronor. De besluten vill Vänsterpartiet riva upp, samtidigt som partiet säger nej till majoritetens förslag om avgifter på ambulanstransporter, hälsosamtal, steriliseringar och p-piller för unga flickor, förslag som skulle ge 8 miljoner kronor.

Partiet vill avbryta upphandlingarna av Bollnäs sjukhus och länsservice.