Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Utvecklingen svår att hantera"

Lars Nilsson, professor i historia vid Stockholm universitet, forskar om urbaniseringen i Sverige.

Varför växer storstäderna?

– Det som har hänt sedan 1970-talet är att gamla näringar som skogs- och stålindustrin har fallit tillbaka medan en ny ekonomi som byggs kring finanssektorn, tjänster, kultur och turism har vuxit fram. Det har gynnat storstäderna. Det är inte i huvudsak jobben vi flyttar till, där har något förändrats med arbetsmarknaden. Arbetena flyttar dit människor vill bo, i stortstäderna.

Vad innebär det för Hälsingland?

– Större delen av Sverige tappar befolkning, det kanske är trist, men så är det. Gävleborg har drabbats hårt av den här utvecklingen och länet har sedan 1970-talet haft en minskande befolkning. Invånarna blir äldre och kräver mer vård, samtidigt som skatteintäkterna blir sämre.

Hur ska Hälsingland hantera utflyttningen?

– Den här utvecklingen är svår att hantera. Söderhamn är ett bra exempel på det. Där har man i årtionden försökt med olika lösningar, men utvecklingen med sjunkande invånarantal har bara fortsatt.

Kommer urbaniseringen att fortsätta?

– Det är svårt att säga. Just nu verkar vi vilja bo i storstäder, men det där beror också på trender. Under gröna vågen på 1960- och 70-talet flyttade faktiskt 150 000 Stockholmare ut till landsorterna, en vinnare blev glesbygden i Jämtland. Men just nu vill människor trängas på tunnelbanan under större delen av året för att sedan fortsätta trängas i Åre på vintern och på Gotland på sommaren.