Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingen måste vändas

I Ljusdals kommun tillsattes en demokratiberedning för att ta fram förslag om en ny politisk organisation. Initiativet var en motion från Socialdemokraterna. Beredningen verkar inte komma med förslag som innebär någon mer genomgripande förändring.

Annons

Det säger Socialdemokraterna nej till och de styr som största parti kommunen. Tyvärr visar de återigen brist på ledarskap och handlingsförmåga.

Kommunens ekonomi 2011 och 2012 kräver att det görs något nu, när det gäller politisk organisation och samordning av förvaltningsorganisationen. Kommunen har inte råd att vänta.

Ljusdalsposten satte med rubriken, Flyttlass går från Ljusdal, fingret på kommunens allvarliga situation med att vi blir allt färre invånare. Det leder till färre skattekronor, som i sin tur leder till sämre kommunal service i form av indragningar och nedläggningar av kommunala verksamheter.

Utvecklingen måste vändas och flyttlassen måste börja gå till Ljusdal. Det kräver insatser från kommunen och inte enbart från näringsliv och invånare. Moderaterna har lagt en motion om en mer samordnad förvaltningsorganisation som borde leda till att kostnaderna sänks med upp till 10 miljoner kronor.

Moderaterna har som enda parti lämnat in en motion om en ny politisk organisation som leder till ytterligare besparingar, men som främst leder till att både det politiska arbetet som förvaltningarnas arbete förenklas och snabbas upp. En förändrad politisk organisation gör att det går enklare att samordna kommunens verksamheter. Det blir bättre och billigare.

Våra förslag frigör pengar som ska satsas på att utveckla kommunen, så att vi kan bibehålla en kommunal service som gör att folk vill flytta hit och att företag vill investera.

Men enbart det räcker inte för att få flyttlass att börjar gå till Ljusdal. Moderaterna har därför under ett år pratat med företagare i hela Gävleborg och samlat idéer i en rapport, Fler jobb i Gävleborg, som innehåller fyrtiofyra förslag för förändring.

I rapporten pekas på vad kommunpolitikerna kan göra. Först och främst behövs det en tydlig vision om kommunens framtid och kommunalråd som förkroppsligar näringslivsfrågor.

Kommunen ska besluta att man inte tänker konkurrera med privata företag, att man vill upphandla fler varor och tjänster lokalt utifrån kvalitet och pris. Vidare behövs det beslut om satsningar på turism och marknadsföring av hela kommunen. Om att införa mål för hur lång tid handläggning av kommunala ärenden får ta. Om att göra konsekvensanalyser av kommunens beslut så att de inte motverkar att vi får fler jobb. Om att införa Ungdomsråd där kommunen tillsammans med företagare, fackliga företrädare, arbetsförmedling, gymnasieskola, yrkeshögskola och ungdomar tar fram förslag på utbildningsprogram som gör att lokala företag får tillång till utbildad personal.

Det var bara ett axplock ur rapporten.

Moderaterna arbetar för att flyttlassen ska börja gå åt rätt håll redan före valet 2010.

Jan Hedlund (M)

Oppositionsråd i Ljusdal

Lasse Molin (M)

Ordförande för Moderaterna i Ljusdal

Mer läsning

Annons