Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvecklingen måste brytas

Ljusdals kommun tappar invånare, vi blir färre. Det gör att kommunen får mindre skatteintäkter.

Utvecklingen måste brytas och för att det ska ske krävs fler jobb. Det kräver i sin tur företagsinvesteringar. Ägare och entreprenörer måste tycka att det är värt att bygga företag här hos oss. Det ställer krav på att det finns skolor, dagis, fritidsverksamhet, kommunikationer, idrottsanläggningar, sjukvård men att det också finns hotell, affärer och restauranger. Listan kan göras längre.

Listan kostar pengar. Just nu saknas pengar i kommunens budget. Vi, nya moderaterna pekar då på det viktiga i att se till att vi använder de pengar som finns på rätt sätt innan vi börjar dra ner och lägga ner. Vi vill också, för att inte skrämma bort de som vill satsa, se en utvecklingsplan som visar hur kommunledningen tänker utveckla kommunen på sikt och skapa bra klimat för såväl företag som invånare.

Det blir för dystert och alla deppar när det hela tiden bara handlar om neddragningar och nedläggningar. Resultatet av EU-valet i kommunen kan tyda på att misströstan har bitit sig fast och det vill vi nya moderater ändra på.

Men det verkar vara helt omöjligt att få det socialdemokratiska kommunalrådet Marit Holmstrand att förstå dom här sambanden och göra något för att bryta den långsiktiga trenden med att vi blir färre.

Just nu gömmer sig Socialdemokraterna som lett kommunen i alla år bakom den ekonomiska krisen. Men redan före krisen hade vi bland annat en rekordhög ungdomsarbetslöshet och det är inte den ekonomiska krisen som gjort att kommunen inte i tid anpassat verksamheten till nya förutsättningar.

Det är inte den ekonomiska krisen som byggt en för stor politisk organisation, som skapat vattentäta skott mellan olika verksamheter, som inte anpassat antalet administratörer till vad som verkligen behövs, som inte utvecklat arbetsformer och ledarskap, som inte delegerat och utbildat personal för att skapa en enklare och mer offensiv organisation.

Nya Moderaterna vet att i lyckade tjänsteverksamheter är det de som direkt möter kunder som är hjältarna. Kommunens hjältar är hemtjänstpersonal, barnskötare, lärare, fastighetsskötare, chaufförer med flera. De behöver inte en tung ryggsäck av administratörer och chefer. Ge hjältarna större utrymme och minska överbyggnaden och kommunens pengar används på ett mer offensivt sätt. Alla får mer tjänster för samma pengar.

Det är mot den bakgrunden som nya Moderaterna lade ett sparförslag i Barn och Utbildningsnämnden på ca 3,3 miljoner kronor som innebär besparingar på administration och central förvaltning. Vi vill behålla hjältarna.

Marit Holmstrand väljer en annan väg. Hon slår vakt om byråkratin och sparkar hjältarna. Tror hon verkligen att många kommunekonomer och administratörer är framtiden för kommunen? Nya moderaterna sätter jobben högst på dagordningen. Vi fruktar att utan fler jobb dör kommunen på sikt och det tänker vi göra allt för att förhindra.

Jan Hedlund, oppositionsråd (M)

Lasse Molin, ordförande nya Moderaterna