Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uttern på väg tillbaka

Uttern var utrotningshotad i Sverige för 30 år sedan. Nu finns den bland annat i Söderhamnsån. I september sker en länsinventering av beståndet.

Söderhamns kommuns tjänstemän och politiker behöver inte gå särskilt långt om de vill se resultatet av de insatser som gjorts på fiskesidan i kommunens vatten på senare tid. Det räcker med att gå ut ur förvaltningshuset och ner till ån.

Där kan numera den förr så sällsynta uttern ses leka, jaga, springa omkring – och placera sin avföring på särskilda markeringsstenar.

Fiskeutvecklare Janne Lundstedt säger att uttern finns på ett 15-tal platser i kommunen. Han ser det en gång utrotningshotade djurets återkomst som ett kvitto på att arbetet med att utveckla fisket och fiskevattnen i kommunen varit framgångsrikt.

I september ska länsstyrelsens utterhandläggare ut på "fältet" för att inventera utterbeståndet. Inventeringen beräknas ta tre veckor. Drygt 200 platser ska besökas. Före jul ska en rapport ligga klar.

- Indikationer som vi fått tyder på att uttern är på uppgång, även i vårt län. Den är en bra indikator på miljön, eftersom dom är toppredatorer, det vill säga längst upp i näringskedjan, säger Andrea Thurfjell.