Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uttern på väg tillbaka

Uttern var utrotningshotad i Sverige för 30 år sedan. Nu finns den bland annat i Söderhamnsån. I september sker en länsinventering av beståndet.

Annons

Söderhamns kommuns tjänstemän och politiker behöver inte gå särskilt långt om de vill se resultatet av de insatser som gjorts på fiskesidan i kommunens vatten på senare tid. Det räcker med att gå ut ur förvaltningshuset och ner till ån.

Där kan numera den förr så sällsynta uttern ses leka, jaga, springa omkring – och placera sin avföring på särskilda markeringsstenar.

Fiskeutvecklare Janne Lundstedt säger att uttern finns på ett 15-tal platser i kommunen. Han ser det en gång utrotningshotade djurets återkomst som ett kvitto på att arbetet med att utveckla fisket och fiskevattnen i kommunen varit framgångsrikt.

I september ska länsstyrelsens utterhandläggare ut på "fältet" för att inventera utterbeståndet. Inventeringen beräknas ta tre veckor. Drygt 200 platser ska besökas. Före jul ska en rapport ligga klar.

- Indikationer som vi fått tyder på att uttern är på uppgång, även i vårt län. Den är en bra indikator på miljön, eftersom dom är toppredatorer, det vill säga längst upp i näringskedjan, säger Andrea Thurfjell.