Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uttern avlivad och sedan flådd

Uttern som hittades intill Storsjön är avlivad och sedan flådd. Jägaren och skogskarlen Arvid Svensk i Lindefallet tvekar inte en sekund.

Fler uppgifter ringar in det otäcka fynd som gjordes av privatpersoner under gemensam helgpromenad på Sågudden i Högen. Arvid Svensk studerade bilderna på tisdagsmorgonen och ringde tidningen omedelbart. Hans analys var kompromisslös:

– Ser ni inte att det är en flådd utter. Skinnet är avskalat från huvudet och längs hela kroppen. Den som utfört det är ingen amatör, kommenterar Arvid Svensk.

Han är övertygad att man varit ute efter det värdefulla pälsverk. Utterskin har säkert hugade uppköpare på den svarta marknaden. En teori hos Arvid Svensk är att den fångats med fälla och sedan slagits ihjäl och flåtts.

Naturkännaren Sven Norman i Gnarp var tidigt inne på samma artbestämning. Att den döda djurkroppen var helt blank utan ett enda spår av pälshår gjorde honom fundersam.

– Där har vi förklaringen. Tjuvjakt på en totalt fridlyst och rödlistad djur är ju oerhört allvarligt. Även EU har gettut direktiv om att uttern ska skyddas, kommenterar Sven Norman.

Hans-Olof Sundström är en av de två poliser i Gävleborg som har jakt och viltfrågor på sitt bord. Han har kollat på bilderna och säger att det kan röra sig om ett allvarligt jaktbrott.