Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställningen 8 fotografer öppnade på Kulturkossan: "Idén kom när jag flyttade ut i skogen"

I Kulturkossans krypin på Stenegård i Järvsö sitter de åtta fotograferna. Vernissagen ska snart börja och människor strömmar in och fyller lokalerna. Berömmen haglar.

De är åtta fotografer som kommer från olika delar av Sverige, en del av dem bor utomlands. De har alla samlats i Järvsö för att visa upp de fotoprojekt som de arbetat med under ett år, genom en distansutbildning på Forsa folkhögskola.

Till vänster i ett av rummen hänger en rad porträttbilder. Det är Magnus Axelsson från Göteborg som har varit i Los Angeles där han under ett år har mött människor i deras vardag.

– Jag gillar mötet med människor. Jag hade en ambition att få lite olika typer av människor med i projektet. Jag tänkte att man kunde hitta något allmänmänskligt i det här med att drömma, säger Magnus Axelsson.

Ute på Los Angeles gator har han frågat frågan ”Vad drömmer du om?”

– De starkaste mötena var med de människor som inte har någonting. Som lever ett svårt liv men ändå är så öppna, fina och generösa med att bjuda på sig själva. Som har sina drömmar som alla andras drömmar, men som också är så extremt begränsade av samhället och deras situation.

Läs även: Olina Öhrn från Färila utsedd till årets ungdomsfotograf på Foto-SM: "Känns jätteroligt"

På väggen mittemot tar vi ett steg från verkligheten och in i sagornas värld. Fotografierna är tagna under natten med fokus på folksagor och vidskeplighet – mystik nattetid var den röda tråden.

– Idén kom när jag flyttade ut på landet, ut i skogen utanför Allingsås, säger Jenny Andersson, som sedan tidigare fotat nattlandskap och stjärnhimlar.

Att fota i mörker är lite av en utmaning. För det mesta använder sig Jenny endast av månljuset som belysning.

– Jag har ganska långa exponeringstider eftersom det för det mesta är mörkt ute, och jag har kameran på stativ. Vissa foton tar åtta sekunder. Är det porträttbilder då så måste det vara en ganska stillastående personer som ställer upp, skrattar hon.

Läs även: Kulturkossan i Järvsö bjuder på feministiskt motstånd

Samtidigt pågår i ett annat rum utställningen Mitt Järvsö, av årskurs 8-9 på Öjeskolan. De har på textilslöjden gestaltat något som de tycker är typiskt för Järvsö och som har betydelse för dem själva.

Läs även: Stort intresse för Foto-SM i Bollnäs

Läs även: Argt och uppriktigt