Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning som lockade många

Börje Larsson kom till Bollnäs som 10-åring. Året var 1933. I dag är han 88 och fortsatt en mycket flitig kameraanvändare. Så det är klart att Börje Larsson kom till vernissagen av Den vackra staden. Han var inte ensam. Det blev, inte oväntat, en trång invigning med massor av folk.

- Bryggeriet och gamla järnvägshotellet var dundertabbarna, säger Börje och får medhåll av i princip alla.

- Bollnäs var vackert då jag var grabb. Men jag tycker om stan i dag också. Det är inget fel i att Bollnäs moderniseras.

Björn Widegren, i många år kulturredaktör på Gefle Dagblad, invigningspratade och satt också inne med lösningen av Brotorgsdilemmat:

- Bandyhallen, förstås, den ska till Brotorget. Och runt omkring ska det byggas gallerior och hotell och en massa annat.

Raljerade Widegren.

Och fortsatte, mer allvarligt:

- Det märkliga med Bollnäs är att så många hus revs så sent som under 80-talet. Så dags hade rivningsmotståndarna på andra orter vaknat upp och börjat ta strid med de krafter som ville fortsätta riva.

- Jag lovar en sällsam upplevelse härinne, sa Ingrid Hammarberg, ordförande i kommunstyrelsens utskott för kultur och internationella frågor.

Mats Söderqvist, Anders Lindblom och Lars-Göran "Latta" Hedlund lirade skön 50-talsjazz, Wild cat blues till exempel, i höstsolen. Och sedan gick alla in.

De lite äldre, genuina Bollnäsborna, var många: Janne Berg, Bertil Hulth, Bosse Hammarberg och Leif Fernquist, för att nämna några.

Bertil Hulth växte upp i gamla Folkets hus. Det revs på 60-talet. Pappa Tore var vaktmästare. Bertil Hulth blev kommunalråd 1982. Två år senare revs bryggeriet.

* Ditt fel?

- Nej, beslutet var redan taget då jag trädde till. Däremot drev jag på rivningen av Oscar Björkmans fastighet på Västergatan. Det fick jag mycket skit för.

Bertil Hulth säger att "var tid har sitt tänk" och att kommunernas ekonomier var direkt lysande under 80-talet och att pengarna skulle investeras.

* Så du var med och demonterade den här staden, säger en kvinna och ler illmarigt.

- Ja, delvis.

Svarar det före detta kommunalrådet.

"Jag måste tillbaka en annan dag och titta ordentligt i lugn och ro" var en mycket vanlig kommentar i trängseln.

En väldigt godkänd utställning det här, alltså.