Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning om Hälsingegårdar för ytlig

Hudiksvall- och Nordanstigs besökscentrum för Hälsingegårdar på Hälsinglands museum står färdigt men museiledningen vill arbeta om utställningen innan den kan öppnas.

Nu har fyra besökscentrum för Hälsingegårdarna öppnat i kommunerna Söderhamn, Ovanåker, Bollnäs och Ljusdal. Tanken var att ett gemensamt besökscentrum för Hudiksvall och Nordanstig snart skulle öppna i Hälsinglands museum i Hudiksvall. Men nu kommer kritik mot den utställning som producerats för besökscentrumen, och museichef Gunilla Stenberg är tveksam till om Hälsinglands museum är den rätta platsen för ett material som enligt henne har så lite historiskt djup.

– Texterna i utställningen är inte bra och måste arbetas om, det är vi överens om både från museets håll och från Hudiksvalls kommun, säger Gunilla Stenberg.

Stenberg är själv del av Hälsingegårdsprojektets styrelse och menar att hon inte är kritisk till projektet som helhet, men att utställningen till besökcentrumen togs fram alldeles för snabbt.

– Vissa av formuleringarna har ingen känsla för de släkter och individer som har jobbat hårt med jord och skog för att skapa Hälsingegårdarna. Det sägs väldigt lite om människorna som bor och bodde i gårdarna och utställningen är ensidigt inriktad på turism och besök, säger Gunilla Stenberg.

Hon förklarar att en omarbetad utställning kommer att öppna i Hudiksvall under hösten, men om det blir i museets lokaler vill hon låta vara osagt.