Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning om dödsstraff

Måndag den 10 oktober är det den internationella dagen mot dödsstraffet. Amnesty grupp 83 visar en affischutställning om dödsstraffet i Edsbyns bibliotek och det finns möjlighet att skriva på en petition till president Lukashenka i Vitryssland.

Runtom i världen riktar Amnesty i år uppmärksamheten mot just Vitryssland, som är det sista landet i Europa som har kvar dödsstraffet.

Dödsstraffet är ett brott mot mänskliga rättigheter. Det är omänskligt, grymt och brutalt. Det kränker den mest grundläggande rättigheten, rätten till liv, hävdar Amnesty.

När Amnesty bildades 1961 hade endast 19 länder avskaffat dödsstraffet. I dag har hela 139 länder avskaffat dödsstraffet antingen i sin lagstiftning eller i praktiken.

FN:s generalförsamling har också röstat för ett globalt stopp för alla avrättningar. Men fortfarande används dödsstraffet i 58 länder. Varje år avrättas tusentals människor.

Kina, Iran, Nordkorea, Jemen och USA är de fem länder där flest människor har avrättats. Av USA:s 50 delstater är det 16 som inte längre avrättar sina fångar.

I vissa länder kan man dömas till döden för ekonomiska brott eller äktenskapsbrott.

Många blir dömda till döden efter inkorrekta rättegångar och erkännanden som har framtvingats under tortyr.