Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning i Alfta - Ali-Ag låter sin inspireras av flertusenårig konst och sina drömmar

Den irakiske konstnären Ali Ajeel med artistnamnet Ali-Ag ställer nu ut i Alfta bibliotek. Han drömmer om att kunna återförenas med sin hustru och dotter som är kvar i hemlandet.

Film: Här berättar Ali om att han hoppas kunna förenas med resten av sin familj, som bor kvar i Irak. Och vad han låter sig inspireras av.

Läs mer: Ali med under årets Ålyra i Alfta

Under sin flykt till Sverige från Irak tvingades Ali göra sig av med ett 40-tal tavlor, som han nu återskapar. På grund av att båten, som han tog sig över från Turkiet till Grekland med, var för tungt lastad måste han kasta tavlorna i havet. Även kläder måste man på detta sätt göra sig av med.

Han låter sig bland annat inspireras av mönster på flertusenårig keramik från sitt hemland. Han vill även i sin konst visa trasiga människor och trasiga byggnader, som är offer för en diktatur i sitt land.

Det var också på grund av att Ali inte fritt kunde uttrycka sig som konstnär och musiker, som bidrog till att han måste lämna sitt hemland.

Ali målar i olja och akryl.

Ali bor tillsammans med sin 17-årige son på asylboendet i AlftaQuren. Han har tidigare arbetat som art director, konstrecensent i tidningar och som lärare på Organizations of civil society. Man kan säga att han är en tolk som tolkar tavlorna för sina betraktare.

I det lilla rum där far och som bor har han också sin ateljé. Eftersom det är dyrt med både färg och penslar använder han mer okonventionella verktyg i sitt skapande som svamp och disktrasa.

Ali sitter på golvet när han målar. Han måste måla för att överleva. Han har inget val helt enkelt, även när det är smått om utrymme.

När man bor så trångt, som han och hans son gör är det mycket som är svårt. Han drömmer om större ytor att röra sig på. Rent ekonomiskt kan det också vara svårt. De har fritt boende och mat. Ali ska sedan leva på 700 kronor i månaden och hans son 300 kronor.

Ali gillar att umgås med sina kompisar, men hade till exempel inte råd att åka på en av kompisarnas konserter i Stockholm.

När vi stiger in i det lilla rummet är både det lilla fönstret nere vid golvet och takfönstret öppna. Ali ber om ursäkt för målarlukten. Det kan förstås vara besvärligt att bo och sova i samma rum, där han målar med olja och akryl. Drömmen är att hitta ett rum för målningen.

Han kommer från staden an-Nasiriyah, som ligger vid floden Eufrat i södra Irak. Staden har en 6 000-årig historia, som starkt har påverkat Ali.

Staden är administrativ huvudort för provinsen Dhi Qar och ligger nära ruinerna av den forntida staden Ur. Där finns det gamla templet Zagoora.

Utställningen i Alfta bibliotek visas till och med den 13 maj.

Läs mer: Lärarveteraner rycker in när behovet av svenskundervisning är stort i Alfta

Läs mer: Konstrundan bjuder in till vårsalong i Edsbyns museum