Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsläpp vid skjutbana granskas

En vattentät duk ska placeras under kulfånget vid viltmålsbanan på Valla skjutbana i vår. Syftet är att undersöka om det läcker ut metaller i grundvattnet.

Grannar till skjutbanan i Valla, Färila har visat oro för att verksamheten på banan smutsar ner grundvattnet i marken. Bygg-, miljö- och räddningsnämnden har därför tidigare beslutat att Färila jakt- och sportskytteklubb tillsammans med Färila-Kårböle jaktvårdskrets ska komma in med ett förslag på hur en kontroll av eventuellt läckage av metaller kan göras.

Nämnden har nu godkänt ett förslag som innebär att en vattentät duk monteras under kulfånget vid viltmålsbanan. En dräneringsslang leder lakvatten vidare till ett centralt placerat uppsamlingskärl. Prover från vattnet tas sedan och analyseras. Det är framför allt förekomsten av bly som är av intresse.

Kulfånget ska göras i ordning under våren 2011. Provtagningen ska starta under hösten samma år och pågå under fem år för att sedan utvärderas.

Kontrollprogrammet har arbetats fram tillsammans med kommunens miljöenhet. Om provtagningarna visar på förhöjda halter av bly i lakvattnet anser miljöenheten att vidare provtagning av grundvattnet ska göras.