Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsläpp i ny rättegång mot Arizona

Hovrätten tog upp utsläppet av 300 liter råtallolja år 2008.

För ett år sedan dömdes Arizona chemical för miljöbrott efter ett utsläpp av råtallolja i november år 2008. Den gången läckte 300 liter råtallolja ut på kajen och rann ner i vattnet.

Hudiksvalls tingsrätt dömde företaget att betala 60 000 kronor i en företagsbot.

Rätten ansåg att det inte var bevisat att det mindre utsläppet hade kunnat orsaka någon betydande olägenhet i miljön. Domstolen ansåg dock att det var bevisat att råtallolja är ett ämne som är klassificerat som "irriterande". Oljan innehåller komponenter som är skadliga för vattenlevande organismer och kan även skada fåglar och andra djur. Rätten skrev också att det finns viss risk för att giftiga svavelföreningar kan avges som kan orsaka allergi och vålla illamående och kräkningar.

Företaget överklagade till hovrätten, som prövade fallet under torsdagen.

– Det är samma bevisning som i tingsrätten, berättar Christer B Jarlås, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Hovrättens dom meddelas om två veckor.

Samma åklagare har väckt talan om företagsbot mot Arizona chemical för det stora utsläppet av råtallolja i december 2011, då 800 000 liter olja rann ut i skärgården.

Det är inte klart när den rättegången kommer att hållas. I maj är det emellertid tänkt att parterna ska träffas för att planera hur lång tid som krävs för rättegången.