Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsatta i bärplockarläger

De tvingas att arbeta utan lön, tigga och prostituera sig i Sverige.

Bärplockarnas situation i hälsingeskogarna och risken för människohandel har kartlagts i en ny rapport.

– Situationen är allvarlig, säger Patrik Cederlöf, vid länsstyrelsen Stockholm.

Annons

Vissa grupper av utländska EU-medborgare De tvingas att arbeta utan lön, tigga och prostituera sig i Sverige. De löper en ökad risk för social utsatthet och exploatering. Under 2013 har länsstyrelsen i Stockholm därför kartlagt situationen nationellt. Enligt länsstyrelsen, som samordnar arbetet mot människohandel i landet, är situationen oroväckande.

– Det finns inte heller något som tyder på att problemet minskar i omfattning, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot människohandel vid Länsstyrelsen Stockholm.

Kartläggningen visar att 1 200–2 000 personer kan ha utnyttjats för tvångsarbete, tiggeri, att begå brott eller sexuella ändamål i Sverige, enligt enkäter med kommuner och polismyndigheter och frivilligorganisationer.

– Att EU-medborgare inom till exempel bärbranschen befinner sig i en särskilt utsatt situation innebär inte automatiskt att de också är offer för människohandel. Men vi vet att det är en utsatt grupp och att det har förekommit människohandel i den miljön. De lever i tältlägren, men alla plockar inte bär, säger Patrik Cederlöf.

Söderhamns- och Ljusdals kommuner utmärker sig i statistiken. Runt ett hundratal utländska EU-medborgare, främst från Rumänien och Bulgarien, har varit i kontakt med kommunerna, polisen och frivilligorganisationer 2013 och kan ha utnyttjats. Även barn kan ha utnyttjats.

– Gävleborg har varit ett utsatt län med många människor i rörelse, men det är inte därmed en fristad för att begå brott. Det finns ett bra samarbete mellan myndigheterna på plats, säger Patrik Cederlöf.

Två tältläger i Söderhamns kommun besöktes för rapporten och Söderhamn, Bollnäs och Tierp specialstuderades eftersom det här finns många års erfarenhet av bärplockare som slår läger i skogarna. Socialtjänst, polis, mark- och skogsförvaltare, kronofogde, åkeriägare, mark- och vägentreprenörer, näringsidkare, organisationer och bäruppköpare intervjuades i rapporten. De vittnar om ett stundtals kaotiskt läge under bärsäsongen. "De hade inte fått betalt och personer hotade att sälja deras kvinnor om de inte gjorde som de blev tillsagda. Det hade också förekommit hot mot familjemedlemmar i hemlandet", berättar en intervjuperson i rapporten.

– Det här ger en ännu tydligare bild av hur komplexa problemen är. Det handlar om social utsatthet och bristen på mänskliga rättigheter. De här människorna har ingen möjlighet att försörja sig i sitt hemland, bor under vidriga förhållanden och utnyttjas när de kommer hit.

Patrik Cederlöf vill lösningen lyfta problemen från kommun- till regionnivå.

– En del vill förbjuda dessa grupper att komma hit. Men vi har ett gemensamt ansvar för den fria rörligheten. Det behövs praktiska lösningar och beredskap på hemmaplan, men insatserna behöver bli mer övergripande och även på EU-politisk nivå, säger han.