Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrota ungdomsfylleriet – en djärv utmaning

Vi ska utrota ungdomsfylleriet.

Den djärva målsättningen gick Janne Sundin ut med i lördagens Ljusnan.

Och det är bara att önska lycka till och hoppas att han och hela projektet, som bygger på den så kallade Öckerömodellen, får allt tänkbart stöd när det gäller att engagera föräldrarna.

På ledarplats har vi ofta skrivit om vuxnas ansvar för att stoppa tonårssupandet och att det är föräldrarna som har ansvar för sina tonåringar.

Redan för tre år sedan föreslog vi att kommunerna borde testa Öckerömodellen som sätter föräldrarna i fokus när det gäller att ändra ungdomarnas beteende.

Egentligen pågår redan ett liknande projekt bland ungdomar i årskurs 7-9 i Bollnäs kommun sedan ett par år tillbaka i den så kallade Örebromodellen. Vän av ordning undrar förstås hur det är med kommunikationerna mellan kommunens olika förvaltningar och projektledare.

Men det spelar mindre roll just nu. Det viktigaste är att alla goda krafter samverkar för att just "utrota ungdomsfylleriet".

Det verkar som en gigantisk utmaning när man varje helg kan läsa om ungdomsfylla, bråk på stan, misshandel och ungdomar som omhändertagits av polisen. Det är långt ifrån okänt att det finns vissa platser i kommunen som är mer utsatta än andra. Och ändå har polis och andra myndigheter mycket svårt att stoppa ungdomsfylleriet.

Den senaste undersökningen från landstinget visar att 60 procent av killarna och 66 procent av tjejerna i årskurs nio har druckit alkohol trots att de inte får köpa ut alkohol.

Men det finns slappa vuxna, till och med föräldrar, som köper ut. Och andra mer cyniska vuxna som gör pengar på ungdomars alkoholvanor genom att langa eller sälja svartsprit.

Det är precis som Janne Sundin sade i lördagens Ljusnan att "det krävs en attitydförändring bland föräldrar för att ändra ungdomars beteende".

Därför är det projekt som pågått ett par år och detta nya projekt så viktigt och man kan bara hoppas att det sker någon form av samordning mellan projekten.

Det är viktigt att föräldrar får hjälp och stöd av andra och av varandra för att sätta gränser, skapa gemensamma regler för sina egna barn och deras kompisar och vara konsekventa.

Till exempel att inga vuxna ska bjuda ungdomar på alkohol, att ungdomarna ska vara hemma en viss tid och att man bryr sig om både sina egna och andras ungar.

Det kan innebära ökad social kontroll, men det är inget negativt så länge den bygger på ett gemensamt engagemang och ansvar för barnens bästa.

Det kan också innebära att vuxna måste ta ett ökat ansvar för sitt eget drickande och sitt eget beteende. För barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör.

Det finns ingen anledning att moralisera och upphöja absolutism som någon högre moralisk princip, men det är viktigt att vara medveten om vilka mönster som vuxna skapar. Och alkoholen är förrädisk.

Samtidigt som den är en social dryck under trivsamma förhållanden, är den en dödsdrog.

Mellan 5 000 och 7 000 svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som beror på alkoholen. Tänk om lika många skulle omkomma i trafiken, vilket ramaskri det skulle bli. Med all rätt.

Dessutom spelar alkoholen en avgörande roll bakom misshandel, hot, våldtäkt, dråp och olyckor.

Även om detta projekt inte lyckas utrota ungdomsfylleriet helt så går det helt klart att vända trenden genom att föräldrar och andra vuxna bryr sig mer. Och lägger sig i.

Det är nödvändigt. För barn och unga är det viktigaste vi har.