Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesminstern svarar om Fikru Maru: "Så har tyvärr inte skett"

"Vi kommer att ta upp Fikru Marus ärende så länge det behövs och på de sätt vi bedömer mest ändamålsenliga. " Så svarar utrikesminister Margot Wallström om vad Sverige gör för att den fängslade hjärtläkaren ska få sin sak prövad i Etiopisk domstol.

Läs mer: Tre år utan dom för Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Svaret ger utrikesministern till Ulla Andersson (V) Gävle, som ställt en fråga i riksdagen om de svenska insatserna för att läkaren som har en halvtidstjänst på Hudiksvalls sjukhus ska få en snabb och rättvis rättegång.

– Svaret är rätt allmänt hållet men med mer engagemang så det är ett steg i rätt riktning, säger Ulla Andersson (V) i en kommentar.

Läs mer: Kritik mot hanteringen av Fikru Maru: "Farsartad process"

Men utrikesministern inleder sitt svar med att påpeka en felaktighet i frågan. Fikru Maru sitter fängslad i Kilintofängelset och inte i det ökända Kalityfängelset framhåller Margot Wallström.

Vi har hela tiden varit angelägna om att rättegången fullföljs utan dröjsmål. Så har tyvärr inte skett.

Läs mer: Undersköterkor - kräver att Margot Wallström agerar för Fikru Maru

"Vi har hela tiden varit angelägna om atträttegången fullföljs utan dröjsmål. Så har tyvärr inte skett" konstaterar Margot Wallström i sitt svar. Den svenske medborgaren Fikru Maru hade den 12 maj suttit fängslad i tre år. Till skillnad från de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye fick de sin sak prövad i domstol, dömdes till fängelse och benådades sedan av den etiopiska regeringen.

Det mål där Fikru Maru är medåtalad pågår men han har inte fått lägga fram sin sak inför domstolen ännu. Det har däremot åklagarna gjort. Domstolen uppger att Marus sak kommer att tas upp den 20 juni, men det är oklart vad det innebär. Ett frikännande hoppas dottern Emy Maru, en fällande dom skulle också vara acceptabelt för då finns det en dom att överklaga. Mest oroar hon sig för att det blir som tidigare, att domstolen skjuter upp den här delen av korruptionsmålet så som flera gånger tidigare.

– Jag och mina medarbetare har därför återkommandetagit upp detta ärende med våra etiopiska motparter för att uppmana till enrättssäker och skyndsam hantering av Fikru Marus ärende, säger utrikesminister Margot Wallström.

Samtidigt invänder utrikesministern att Sverige inte kan ingripa i andra länders rättsprocesser. Men det är beklagligt att Fikru Maru har fått vänta så länge på sin rättegång konstaterar Margot Wallström med en förhoppning om att processen ska föras framåt när domstolen tar upp hans ärende den 20 juni.

Vad svenska myndigheter gör i övrigt i ärendet går ministern inte in på.

"Vi kommer att ta upp Fikru Marus ärende så länge det behövs och på de sätt vi bedömer mest ändamålsenliga" skriver Margot Wallström i sitt svar till Ulla Andersson (V).