Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han kommer att ge sig på kurderna när han är färdig med domstolsväsendet"

Utvecklingen i Turkiet efter helgens kuppförsök kan öka spänningen mellan kurder och landets president Erdogan, befarar Turkietkännaren och före detta Bollnäsbon, Evin Cetin. – Det här ger honom tillfället att rensa ut motståndare som är för ett öppet och sekulariserat Turkiet, säger Evin Cetin.

Annons

Strax efter regeringsstyrkorna hade tagit kontroll över situationen i Turkiet och besegrat kuppmakarna började president Erdogan massarrestera personer ur militären och domstolsväsendet, vilket kan få katastrofala konskvenser förTurkiet som en demokratisk stat menar Turkietkännaren och juristen Evin Cetin.

Läs också: Efter kuppförsöket i Turkiet: "Kommer bara att bli värre"

– Jag är väldigt oroad för hur Erdogan kommer utnyttja tillfället, det är tydligt att han redan har stärkt sin position, säger hon.

Evin Cetin är Turkietkännare, jurist och förste  ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna, och arbetar bland annat med migrationsärenden.

Evin är mycket bekymrad över hur Erdogan behandlar landets rättsväsen och hon har flera vänner som sitter i det turkiska parlamentet som kan arresteras utan grunder.

Läs också: Statskupp i Turkiet – följ liverapporteringen här

– På bara några dagar har 2 700 domare och åklagare blivit avsatta. Man har redan använt barbariska metoder som IS blivit kända för, bland annat högg man av huvudet på en högt uppsatt militär mitt på torget framför vanliga människor. Det är inget som kan accepteras i en modern demokrati, säger hon.

Finns det risk för att demokratin i landet är hotad?

– Det skulle jag säga att den är. Erdogan har även innan kuppförsöket tystat både massmedia och opinionen. Det här ger honom tillfället att rensa ut motståndare som är för ett öppet och sekulariserat Turkiet, genom att bara godtyckligt arrestera personer på mycket vaga grunder. Det är svårt att tro att man så snabbt kan identifiera alla kuppmakare, säger hon.

Turkiska soldater marscherar vid en minnesstund på söndagen den 17 juli för alla som miste livet under den misslyckade statskuppen som påbörjades på fredagskvällen. (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Läs även: Ung jurist och politiker från Bollnäs utsedd till en av landets 99 mäktigaste

Vad innebär det här för relationen mellan Erdogan och kurderna?

– Jag tror att Erdogan kommer ge sig på kurderna, men först när han är färdig med domstolsväsendet och militären. Man ska komma ihåg att det rådde undantagstillstånd i flera kurdiska städer redan innan kuppförsöket ägde rum som har tvingat tusentals människor på flykt. Kurdiska partiet HDP hindrade Erdogan till framgång i valet, de har varit en tydlig röst mot honom och det kommer slå tillbaka mot kurderna, säger Evin.

Hur ska omvärlden bemöta det som inträffar just nu i Turkiet?

Europa måste ställa sig frågan hur mycket man ska acceptera av Erdogans metoder, både innan kuppförsöket och i kaoset som nu råder, säger Evin Cetin.

Läs även: Evin Cetin om mordbrandsförsöket vid asylboendet i Gylle

Mer läsning

Annons