Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-kommissionen granskar Polen – kan bli av med rösträtt i EU

/
  • Beslutet meddelades av kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

EU-kommissionen inleder en formell preliminär granskning av om Polen åsidosatt EU:s grundläggande värderingar.
I slutänden riskerar landet att bli av med sin rösträtt i EU.

Annons

Beslutet meddelades av kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans efter ett extralångt kommissionsmöte i förmiddags.

Granskningen är första steget i en process som inledningsvis består av "dialog" mellan Bryssel och Warszawa, men som längre fram kan leda till varningar, rekommendationer och i sista hand sanktioner i form av exempelvis indragen rösträtt i EU-sammanhang.

– Att se till att rättsstatsprinciperna efterföljs är en nyckeluppgift för kommissionen, säger Timmermans på en presskonferens i Bryssel, där han samtidigt betonar att det inte handlar om ett politiskt beslut.

– Det här har inget med politik att göra. Jag bryr mig inte om den interna politiken i Polen och vill inte ha med det att göra, säger Timmermans.

Granskningen gäller den nya polska regeringens åtgärder gentemot landets författningsdomstol. Parallellt finns även stark oro kring deras syn på den statliga radion och television som hastigt fått nya chefer.

Kritikerna varnar för att ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) är ute efter att skaffa sig ett grepp om makten på samma sätt som Vladimir Putin gjort i Ryssland.

– En farlig putinisering av europeisk politik, varnade EU-parlamentets talman Martin Schulz i söndags.

– Mycket, mycket oroväckande, sade i sin tur Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i går.

Den polska regeringen slår dock i från sig och anser att varken yttrandefrihet eller rättsstatsprinciper är i fara.

"Jag blev förbluffad när jag läste ert brev", skriver justitieminister Zbigniew Ziobro i sitt svar på EU-kommissionens oro om författningsdomstolen.

Inför dagens möte höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ett 45 minuter långt telefonsamtal med Polens premiärminister Beata Szydlo i går kväll, uppger nyhetssajten EU Observer.

Att diskussionen är rejält infekterad visas bland annat av polska tidskriften Wprost som på sin senaste förstasida porträtterar Juncker, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och ytterligare några EU-ledare som krigstida tyska nazistledare under rubriken "De vill återigen övervaka Polen".

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons