Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen om bussolyckan i Sveg inne i slutfasen – ska hållas kompletterande förhör

 
Bussolyckan i Härjedalen
Visa alla artiklar

Den tekniska undersökningen av bussen efter den tragiska bussolyckan utanför Sveg i april är färdig. Men ett beslut om ett eventuellt åtal mot busschauffören dröjer troligen till efter nyår.

Det var i april i år som en buss med en åttondeklass från Ängskolan i Skene,i Västra Götaland, av okänd anledning välte utanför Sveg och tre barn avled och flera skadades.

Efter olyckan delgavs busschauffören misstanke om brott och sedan dess har en förundersökning pågått. Den har inte varit enkel då den varit beroende av samarbetet med Haverikommissionen. Senaste budet i oktober var att den tekniska utredningen inte var helt klart.

Plus:  Klas från Edsbyn skulle på fiskeresa – blev först på plats vid bussolyckan

Nu ska dock utredningen vara klar, men delar av den är på engelska och Mikael Bäckström vill att de ska översättas till svenska.

– Det går framåt, men vi kommer inte bli klar innan jul, säger han.

Nu hänger det inte främst på den engelska texten att det dröjer till efter jul, utan att Bäckström efter att den tekniska utredningen blivit klar vill hålla kompletterande förhör med busschauffören. Det är det förhöret som inte hinns med innan jul enligt åklagaren.

– Men efter att förhöret är hållet är förundersökningen färdig, säger Mikael Bäckström.

Först då bestämmer han om han kommer att gå vidare med att åtala busschauffören eller inte.

Plus:  Olyckschaufförens advokat: ”Han bestrider att han skulle varit oaktsam”

Plus:  Åklagaren om misstankarna mot busschauffören: ”Jag vill höra honom så snart som möjligt