Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen av gratis parkering dröjer

Utredningen av gratis parkeringen dröjer. För att hålla budgeten har man också strukit några punkter.

När Hudiksvalls kommun införde gratis parkering i centrala staden skulle det vara en provperiod på ett och ett halvt år. Efter det skulle man göra en utvärdering för att se vilka effekter gratis parkering har på bland annat trafikflöde, parkeringstillgänglighet, miljö och handel.

Kommunen anlitade en konsult som skulle hjälpa till med utvärderingen, till en kostnad på max 120 000 kronor. Nu har avtalet med konsulten omförhandlats och innehållet har delvis ändrats.

Flera punkter har strukits, som frågan om "den politiska viljan med gratis parkering infriats, det vill säga har handeln stimulerats och har Hudiksvalls centrum lyckats locka besökare från andra tätorter och kommuner?".

Punkterna som handlar om trafikflöde, handelns uppfattning och genomslag, miljö och övrigt har också tagits bort.

Varför har man gjort det, är inte det relevanta punkter?

– Jag skulle jättegärna ha gjort allt, men vi måste hålla oss inom ramen för budgeten och då måste man ta bort några saker. Någonstans måste man göra prioriteringar, svarar kommunens planeringschef Hans Gyllow.

Han förklarar att de punkterna som togs bort bedömdes vara de minst träffsäkra i utvärderingen.

Utredningen beräknas vara klar i slutet av mars, nästan ett år senare än beräknat. Men förseningen behöver inte vara negativ, anser Hans Gyllow:

– Jag kan samtidigt känna att det kan vara så att det är bättre. Nu har reformen fått fullt genomslag, det finns bättre material att utvärdera.