Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningar dröjer då kommunen saknar avtal: "Väldigt tråkigt att det blivit så här"

Eva Olsson från Järvsö känner att hon "hamnat mellan stolarna" efter sin olycka för två år sedan. Kommunen lovade henne att en arbetsförmågebedömning skulle göras i november 2015. I dag, nästan ett halvår senare, väntar hon fortfarande på besked. Men hon är inte ensam.

Arbetsförmågebedömning handlar om att bedöma en medarbetares arbetsförmåga efter sjukdom eller skada.

Läs också: Efter ridolyckan kämpar hon för ett drägligt liv: "Konstigt hur livet kan förändras"

Syftet är att förse arbetsgivaren med ett underlag som gör det möjligt att fatta beslut om vilken åtgärd som är mest lämplig för den sjukskrivne medarbetaren.

Företaget Priserva i Ljusdal bistår kommunen med företagshälsovård. De har varit det företag som utfört bland annat arbetsförmågebedömningar åt kommunen, men Anna Fält Skoglund, vd för Priserva, berättar att de sedan en tid tillbaka har tackat nej till att utföra tjänsten.

Läs även: Företagshälsovård får inte vara med i upphandling

– Arbetsförmågebedömningar är en tjänst av flera som vi erbjuder. Och den görs i väldigt specifika fall, säger Anna Fält Skoglund och fortsätter:

– Vi har avsagt oss från att göra sådana här utredningar då vi inte känner att vi räckt till. Men vi har formerat om oss, pratat igenom vad vi behöver för att gå igenom sådana här utredningar och vilka underlag vi behöver. Vi tänker tacka ja om kommunen frågar oss om vi kan ta den tjänsten, säger Anna Fält Skoglund.

Veronika Ingvarsson, PA-konsult på kommunen, menar att i och med att bedömningarna inte blivit genomförda så har kommunen bestämt att upphandla tjänsten.

– Det är väldigt tråkigt att det blivit så här. Vi har väntat på att få den här upphandlingen färdig och det har ju såklart också personerna som är drabbade gjort, säger Veronika Ingvarsson.

Hur många personer är det som väntar på arbetsförmågebedömningar i dagsläget?

– Det är cirka fem, sex stycken just nu, säger Veronika Ingvarsson, PA-konsult.

Under onsdagen ska upphandlingen vara klar och förhoppningen är då att bland annat fallet med Eva Olsson ska ta ny fart.

Läs även: Efter 15 års sjukskrivning jobbar Helena igen: "Jag kände ofta att jag ville dö"

Eva Olsson från Järvsö hade under november månad ett möte med kommunen och det beslutades att en bedömning skulle göras och att den skulle bli klar fyra veckor senare, men i dag, nästan ett halvt år senare, väntar hon fortfarande på besked.

– Mitt liv måste innehålla en plan. Jag vill ha ett jobb, och det kämpar jag för, säger Eva Olsson.