Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utreder mentorskap

Det finns ett behov av mentorskap inom företagarna i Ovanåkers kommun. En arbetsgrupp inom kommunens näringslivsråd har tittat närmare på frågan och kommit fram till att det är viktigt att hitta någon form av mentorskap.

Näringslivsrådet delar den uppfattningen och nu ska förslaget utvecklas vidare. Det kan gälla råd till en ny företagare eller information i samband med en investering.

Man har även talat om att skapa en lokal tillväxtkassa i Ovanåker liknande den modell som finns i Söderhamn, som kan ställa upp med riskkapital till både nyetablerade företag och etablerade företag. Men i dagsläget nöjer sig rådet med att utveckla mentorskapet.

Vidare tog näringslivsrådet vid sitt senaste möte i Alfta upp Svenskt näringslivs ranking över företagsklimatet i kommunerna. Ovanåkers kommun hamnar där på 205:e plats av 290.

– Vi måste bli betydligt bättre än så, även om vi har avancerat nio placeringar sedan förra mätningen. Det finns inget enkelt svar varför vi ligger där. Det är svårt att veta vad som påverkade svaren när enkäten gjordes, säger näringslivschef Gunnar Skoglund och fortsätter:

– En klen tröst är att vi har den näst bästa placeringen i länet. Söderhamn ligger på 198:e plats.

Svenska fönster, Edsbyverken, EIA, NEFAB, Maximatecc, Alfta pall, Företagarna Woxnadalen, Köpmännen i Edsbyn, Centrumföreningen i Alfta samt Lantbrukarnas riksförbund är med i rådet.

Kommunen representeras av Yoomi Renström (S), Mikael Jonsson (M), kommunchef Christer Engström samt näringslivschef Gunnar Skoglund.