Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredare ratar privat sopbil

Strax efter kommunfullmäktigebeslutet om att kommunal verksamhet bör konkurrensutsättas kommer ett utredningsförslag om att inte lägga ut sophämtning på entreprenad. Anledningen är att kärlinsamlingen är förhållandevis billig och omtyckt av kommuninvånarna.

Det är Sweco Enviroment AB i Falun som efter önskemål av kommunstyrelsen har utrett hur insamling av hushållsavfall i Ljusdals kommun bör ske.

Utredarna anser att det inte finns några starka skäl till entreprenad. Kostnaderna för sophämtningen i Ljusdals kommun är låga i jämförelse med andra kommuner och det går inte att säga att det skulle bli billigare med entreprenad, skriver Sweco Enviroment.

Trots att Ljusdals kommun har ett större område att hämta avfall från är det bara Bollnäs (som har entreprenad) som i utredningen ligger lägre när det gäller kostnad per invånare och ton. Förutom Bollnäs deltog Hudiksvall, Orsa och Ånge (samtliga entreprenad) och Söderhamn (egen regi) i sammanställningen.

I utredningen framhålls också att servicen till kunderna upplevs som god och att de, enligt en tidigare gjord enkät, är nöjda med såväl leverantör som nuvarande system för renhållning.