Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred nationell polismyndighet

/

Rånkuppen mot värdedepån i Västberga har inte bara blottat brister i säkerheten kring kontanthanteringen. När justitieministern mitt under pågående utredning säger att hon hoppas att poliserna håller käften och gör sitt jobb visar Beatrice Ask (M) att allt inte står rätt till hos brottsbekämparna.
Ordföranden i riksdagens justitieutskott har också tagit till orda.
Thomas Bodström (S) tänker högt om vilka chefer som ska sitta på vilken stol för att polissamarbetet ska fungera bättre.

Annons

Rikskriminalchefen Therese Mattsson borde bytas ut mot Stockholms länspolismästare Carin Götblad och hon i sin tur ersättas av Säpo-chefen Anders Danielsson, anser Bodström på sin blogg.

Uttalandena kommer efter att TV 4 rapporterat att personer inom rikskriminalpolisen anser att Stockholmspolisen läcker hemliga uppgifter ur rånkuppsutredningen. Syftet ska vara att försvåra för rikskriminalens arbete. Stämmer detta har revirtänkandet inom polisen gått alldeles för långt. Det blottlägger i sådana fall ett djupare problem än personfrågor. Det handlar om hur polisen är organiserad.

I veckan föreslog Folkpartiet i en rapport om den organiserade brottsligheten att polisen bör omvandlas till en nationell myndighet istället för dagens 21 självständiga länsmyndigheter. Det är inget nytt förslag, men ett som stöter på patrull hela tiden. Nu är det Moderaterna som inte vill ta ställning för det trots att partiet tidigare velat se en sådan reform.

Det verkar som att regeringen inte förmår tänka två tankar samtidigt.

Nu läggs allt krut på numerären. I höstbudgeten görs en rejäl satsning på rättsväsendet så att alliansens vallöfte om 20 000 poliser till 2010 ska kunna infrias.

Fler poliser behövs, men minst lika viktigt är att poliserna gör ett bra jobb. Det är i det perspektivet som länsindelningen lämnar mycket i övrigt att önska. Varje länspolismyndighet kan helt enkelt inte vara bra på allt. Till det kommer rapporter om bristande motivation och ineffektivitet som gör att polisens arbete inte är så effektivt som det skulle kunna vara.

Insikten om problemen ligger bakom de nyligen inrättade aktionsgrupperna mot den grova organiserade brottsligheten.

GOB-grupperna som de kallas består av 200 poliser som ska kunna verka över hela landet. Som ett steg mot en bättre fungerande polis är den här reformen bra, men frågan är om det räcker.

Fördelarna med en nationell polis heter effektivitet och spets. Det skulle göra det lättare att få genomslag i hela landet för de bästa arbetssätten och sätta stopp för revirstrider. Mot det står behovet av en lokalt förankrad polis, vilket skulle kunna tala för dagens organisation om den fungerade bättre. Här ryms frågor som behöver genomlysas nogsamt. Förslagsvis i en utredning som regeringen borde kunna enas om att tillsätta redan under hösten.

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons