Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utred besluten om Hälsinge Livs

Svar till Bengt Lindstedt (6/10).

Låt oss sammanfatta. Du hävdade till att börja med att Karin Ånöstam aldrig deltog i kommunens beslut om Hälsinge Livs på grund av jäv.

Annons

Jag nämnde två protokollförda tillfällen där hon deltagit i sådana beslut. Sedan ändrade du helt och hållet ställning genom att hävda att denna politiker kan rösta i alla frågor gällande Hälsinge Livs, eftersom politiker kan rösta i frågor som rör en förening de är medlem i.

När Karin Ånöstam deltog i beslut gällande Hälsinge Livs vet vi dock att hon var mer än medlem i en förening. Hon var till och med mer än styrelsemedlem. Hon var ordförande och därmed firmatecknare, vilket gör henne till ställföreträdare. Som ställföreträdare för Hälsinge Livs borde denna politiker inte deltagit i några av kommunens beslut gällande föreningen.

Dessutom var Ånöstams engagemang i projektet välkänt, vilket du tidigare nämnt. Det personliga engagemanget var så stort att det rubbade förtroendet för hennes opartiskhet i ärendet. Av den anledningen kan det argumenteras att denna politiker inte borde ha deltagit i kommunens beslut gällande Hälsinge Livs projektet.

Det är intressant att notera att Karin Ånöstam och Ingvar Persson deklarerade sitt intresse vid ett antal andra tillfällen då Hälsinge Livs projektet behandlades i kommunen. Detta innebär att de var medvetna om att deras närvaro som beslutsfattare kunde betraktas som jäv. Deras agerande är inte i enlighet med ditt påstående att jäv inte förekom.

Man ser ett mönster. Dessa politiker är närvarande vid avgörande beslut men deklarerar endast sitt intresse vid rutinmässiga beslut. KS 2010-05-08 §148 visar att Ånöstam och Persson med framgång röstade för hennes eget projekt. Detta beslut gjorde det möjligt för Hälsinge Livs att erhålla 7,35 miljoner kronor i bidrag och det föreslogs att Bollnäs kommun skulle bidra med 10 miljoner kronor till det nya provköket. I andra mindre viktiga beslut deklarerade de sitt intresse. När provköket hotades blev Ånöstam och Persson återigen beslutsfattare, enligt protokollet.

Du ifrågasätter korrektheten i kommunens protokoll genom att påstå att Karin Ånöstam inte var närvarande vid kommunstyrelsens möte 2010-11-04, trots att protokollet är godkänt. Att korrigera detta fel kan bli svårt eftersom det inte bara innebär att ta bort er ordförandes namn från protokollet. Det är nämligen också protokollfört att någon vid namn Karin Ånöstam aktivt tog del i §272 och §274. Hur går detta ihop om inte Ånöstam var närvarande vid mötet?

Din insändare propagerar för Hälsinge Livs goda arbete men gör inte mycket för att undanröja folks tvivel. Faktum kvarstår att den demokratiska processen inte har följts i Bollnäs kommunstyrelses möten och det har varit till Hälsinge Livs fördel. Detta underminerar förtroendet och bör utredas.

Farmer Giles

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel