Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utøyamonumentet blir rättssak

Grannarna till det omstridda Utøya-monumentet har beslutat att stämma norska staten. Minnesmärket "Memory wound" blir därmed en fråga för norskt rättsväsende.

Grannarna har länge protesterat mot den svenske konstnären Jonas Dahlbergs planerade minnesmärke. Verket består dels av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya, dels av ett monument i regeringskvarteren i Oslo.

– Vi stämmer staten för att vi menar att minnesmärket är mycket olämpligt och skulle vara till stor skada för grannarna, säger advokaten Harald Stabell till Sveriges Radio.

Det blir nu upp till tingsrätten i Hönefoss att besluta om minnesmonumentet ska uppföras eller ej.

I sommar har det gått fem år sedan bombdådet i Oslo och massakern på Utøya. Åtta personer dödades i Oslo och 69 på ön fyra mil nordväst om huvudstaden. Ytterligare 60 människor skadades.

(TT)