Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utomhus är det varmt– i stadshuset är det svalt

När näst sista kommunfullmäktige innan sommaruppehållet gick av stapeln i Bollnäs stadshus betades de flesta punkterna på dagordningen av i relativt rask takt, utan några större protester från vare sig styrande minoritet eller opposition.

Antagandet av investeringsbudget för 2017 var en av punkterna som diskuterades i början av kommunfullmäktige. Några större invändningar kring den blev det aldrig.

Marie Centerwall (S) redogjorde för vilka områden investeringarna spände över, att vissa åtgärder kommer att vara mer omfattande än andra – Norrborns industriområde, nya terminalen vid resecentrum och Växbovägen var några av dem.

– Det här är en framtidssatsning som vi ser behövs, stora åtgärder som måste till, sa Marie Centerwall (S).

Irene Frank (BP) var en av få bland ledamöterna som hade något att inflika angående investeringsbudgeten. Det hon hade att anmärka på var att sporthallen i Kilafors inte fanns med i beräkningarna.

Efter ett kort meningsutbyte mellan henne och Marie Centerwall (S) antog ändå kommunfullmäktige förslaget om investeringsbudgeten för 2017 som nämnden lämnat.

Därefter betades punkt efter punkt av, av en i allt väsentligt enig kommunfullmäktige.

Det var först i slutet av sammanträdet som det blev lite meningsskiljaktigheter bland ledamöterna i sessionssalen.

Efter att Fredrik Nilsson (S) redogjort resultatet av att Kilafors bibliotek gjorts obemannat i syfte att bespara kommunen pengar blev talarlistan lång. Många delade inte hans uppfattning om att ett obemannat bibliotek som är tillgängligt när som helst på dygnet för de med passerkort är bättre än ett bemannat med begränsade öppettider.

– Som vi kan se av resultatet har 60 procent av de vuxna slutat låna böcker. Det är ett kommunalt fiasko. Det här går inte, gör om gör rätt, sa Olov Nilsson Sträng (-).

– Det är ett märkligt förhållande att öppningstiderna ökar men besöken minskar, sa Anders Bergsten (KD).

Synpunkterna till trots betonade Fredrik Nilsson (S) att han är en sann biblioteksvän som vill verka för att biblioteken fungerar så bra som möjligt.

Efter diskussionen om Kilafors bibliotek klubbades en rad medborgarförslag vidare till teknik- och fritidsnämnden. Däribland förslag om gång- och cykelväg mellan Lenninge och Häggesta, hundrastgårdar i Arbrå och fler konstgräsplaner i Bollnäs.

Enda invändningen mot något av kvällens medborgarförslag kom från Johan Toll (MP). Han ansåg att medborgarförslaget om att utsmycka stadshuset med hälsingerelaterade motiv inte bara borde delegeras till teknik- och fritidsnämnden, utan att även kulturnämnden ska få med ett finger i spelet i just den frågan.

Kommunfullmäktige avslutades med att Minna Snabb (BP) beviljades befrielse från uppdraget som ledamot i valnämnden. en hon behåller sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige.