Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmärkelse för insatser mot kärnvapen

Inger Holmlund har länge engagerat sig i kampen mot kärnvapen. För sitt arbete belönas hon nu med ett nyinstiftat pris som föreningen Svenska Läkare mot Kärnvapen delar ut.

Mellanfjärdenbon Inger Holmlund får utmärkelsen för sitt arbete med Budkavlen för en kärnvapenfri värld, ett projekt som hon har startat och driver.

– Med ihärdighet och kraft har hon lyckats förverkliga den här idén. Hon har lyckats entusiasmera människor på många olika ställen, det tycker vi är väldigt imponerande, säger Jan Larsson, ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen.

Priset kommer att delas ut för första gången vid en manifestation för fred och nedrustning i Stockholm den 6 augusti, på årsdagen av atombomben över Hiroshima. Inger Holmlund kommer personligen att närvara.

– Det är klart att jag är väldigt hedrad, säger hon, det var över all förväntan.

Budkavlen för en kärnvapenfri värld går genom hela Sverige. Syftet är att väcka opinion och att sätta press på den svenska regeringen inför FN:s översynskonferens 2010 om icke-spridningsavtalet. Kravet är att Sverige ska agera för en kärnvapenfri värld.

Budkavlen, som startade i Haparanda 2008, går från norr till söder och har under tiden kommit till Örebro län. Inger Holmlund är i stort sett nöjd med hur det har gått.

– Men just nu under semestern är det jättejobbigt. Det är svårt att få tag på folk.

Det är väldigt få kommuner som inte har ställt upp, bland andra Östhammar i Upplands län.

– Där finns Forsmark, konstaterar hon och tillägger angående beslutet att slutförvara svenskt kärnavfall där:

– Det är så galet. Hur ska man veta att ett bergrum ska vara säkert? Men vart man än hade lagt det hade det varit fel. Säkerheten kan man aldrig garantera.