Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmaningarnas 2016

Om 2015 var ett förskräckligt år så ta ett djupt andetag inför 2016. För det kan bli värre innan det blir bättre. Vi har svåra utmaningar framför oss och det kommer att kräva kyla, klokhet, omtanke och beslutsamhet - inte bara av våra beslutsfattare utan även av dig som väljare och medborgare. I bästa fall pustar vi om ett år ut att 2016 inte blev så illa som kunde bli, även om fler utmanande år väntar.

Det är stor sannolikhet att den händelse som kommer att påverka oss mest under året blir den viktigaste folkomröstningen, för svensk del, genom tiderna. Det är en folkomröstning som du inte kommer att få rösta i.

Storbritannien ska bestämma sig om man ska vara kvar i EU, Bremain, eller lämna, Brexit. Folkomröstningen är utlovad till före utgången av 2017 men lär bli av redan under sommaren 2016. Storbritanniens premiärminister David Cameron kan bestämma datum med fyra månaders förvarning. Så gissningsvis någon gång i februari-april kommer ett besked om folkomröstning.

Om Storbritannien lämnar EU innebär det att Sveriges viktigaste partner för att driva marknadsfrågor och liberaliseringar försvinner. Dessutom kommer EU att kastas in en identitetskris med söndringskrafter vars effekter vi bara kan ana men faktiskt än mer frukta. Ett Europa som slutar samarbeta och som stänger gränser blir ett Europa som rör sig tillbaka till en tid då vapenmakt ändrade maktförhållanden på vår kontinent.

Dessutom blir ett besked om Brexit slutet för Storbritannien. För i Edinburgh har regeringschefen Nicola Sturgeon lovat att ordna folkomröstning om skotsk självständighet ifall Storbritannien lämnar EU, eftersom skottarna vill vara kvar i den Europeiska Unionen men inte i det Förenade Kungariket. Till tronen hämtas då den första jakobinske arvtagaren som fötts på Brittiska Öarna sedan 1688, prins Joseph Wenzel af Liechtenstein, som blir Jakob IX av Skottland.

Utvecklingen i Polen kring den nya nationalistiska regeringen samt utvecklingen i Ungern kommer under 2016 att ge föraningar om framtiden för delar av Europa, rörelse i mer auktoritär riktning eller att demokrati och sammanhållning kan återvinna mark. Marine Le Pen kommer att fortsätta flytta fram positionerna inför det franska presidentvalet liksom Sverigedemokraterna, som är skandalresistenta, kommer att göra i Sverige.

I USA ska presidentkampanjen avgöras 8 november. Trots att många trott att sommarens republikanska förälskelse i Donald Trump skulle ha gått över vid det här laget hänger sig Trump kvar i toppen. På andra sidan, i det demokratiska startfältet, pressar socialisten Bernie Sanders favoriten Hillary Clinton. Förhoppningsvis väljer USA mer balanserade kandidater än Trump och Sanders, mardrömsscenariot är ett presidentval mellan just Trump och Sanders. I sådana fall får vi hoppas på en tredje kandidat som i slutändan tar hem presidentposten. Men både mitt och spelbolagens stalltips är fortsatt att Hillary Clinton tar hem matchen i kamp mot Marco Rubio, även om det tipset känns darrigare än för ett halvår sedan.

I världsekonomin fortsätter USA att leverera tillväxt och jobb, landar på 2,5 procent och det är mer än Eurozonen där Tyskland landar på 1,8 och Frankrike blygsamma 1,3 procent tillväxt av BNP:n. Däremot hackar BRICS-länderna, det kinesiska tillväxtundret saktar ned till en BNP-tillväxt på runt 6 procent, vilket gör att Indien får högre tillväxt än rivalen Kina. Brasilien som ska ha OS i sommar kommer att ha en rejäl baksmälla, tillväxten blir -0,7 procent och landet har av finansinstituten skickats ned till skräpstatus. Dessutom hotas presidenten Dilma Rousseff av åtal i en korruptionsskandal. Och i Sydafrika fortsätter Jacob Zuma förstöra framtidstro genom vanskötsel och "investeringsplaner" som ett statsflygplan för 2,5 miljarder innehåller sovrumssvit åt presidenten. Det femte Brics-landet, Ryssland, avhandlas längre ned. Världsekonomin som helhet kommer att vara skör för kriser, men förhoppningsvis fortsätta att puttra på med hjälp av stimulanser som extremt låga räntor.

I Europa kommer terrorhotet att vara närvarande, om det inte blir fler genomförda terrordåd så beror det på att försöken avvärjs. Debatten kring balans mellan övervakning och integritet kommer att fortsätta med integritetsanhängarna i försvarsposition.

I Syrien kommer inte freden att komma. Kriget kommer att fortsätta under hela 2016, förhoppningsvis utan att sprida sig och utan fler incidenter mellan Ryssland och väst. Men riskerna är stora, marginalerna kommer att fortsätta att löjligt små och tonläget högt. Däremot knyts banden mellan Iran, Ryssland och Assadregimen allt djupare, vilket gör att avtalet kring att häva sanktionerna mot Iran ifrågasätts allt mer.

EU kommer fortsätta arbetet med att få kontroll på sina gränser när det gäller flyktingar. Långa och hårda nätter på toppmöten kommer att handla om en gemensam asylpolitik och ”säkra zoner/läger” därifrån man kan söka asyl och vid beviljande placeras i ett EU-land. Som en följd av det kommer diskussioner om harmoniering av villkoren för flyktingar med beviljade uppehållstillstånd. Om det här blir verklighet kommer många att klaga på EU-beslutet, från Sverigedemokrater till liberala förespråkare för öppna gränser, fast av helt olika skäl... Men det också skulle desarmera den infekterade, ja förgiftade, inrikespolitiska debatten kring migrationen.

I Sverige kommer i stället allt mer av debatten handla om integrationen; jobb, bostäder, skola, språkkunskaper men också värderingar samt lag och ordning. Jämställdhetsdebatten kommer att behöva ta göra ett omtag och flytta sitt fokus från medelklassens intellektuella frågeställningar för att istället ta tillbaka förlorad mark i de ekonomiskt utsatta utanförskapsområdena där kampen för lika rättigheter och möjligheter åkt på bakslag i patriarkala hedersstrukturer.

Läs även: Sparka de som utför oskuldskontroller

Den svenska regeringen tvingas avgå i maj efter det som blir omtalat i medierna som den ”andra unionsupplösningen” eftersom det sker i Karlstad (precis som 1905 med Norge). Miljöpartiets kongress kör över språkrören och beslutar sig för att lämna regeringen med två rösters marginal. Maria Wetterstrand kallas in för att styra upp partiet efter att Åsa Romson omedelbart avgått som språkrör. Fridolin hänger kvar ett tag till.

Läs även: Tio märkligaste MP-motionerna

Statsminister Löfven beklagar det gröna käbblet och har nu som ingångsvärde att bilda regering med Moderaterna. Nyval riskerar i det här läget innebära katastrof för Socialdemokratin och det måste till varje pris undvikas. I samband med regeringsombildningen försvinner Margot Wallström till en gästprofessur i USA. Men sannolikheten att det blir ett nyval fortsätter att vara stor även under 2016.

Hotet från resistenta bakterier och mjölkböndernas kris kommer att fortsätta få rubriker under 2016. Tyvärr inga positiva rubriker. Decembers alla värmerekord är en bister påminnelse om framtida gröna jular i klimatförändringens spår, Parisavtalet var möjligtvis slutet på början men ingen färdig lösning. Arbetet ska göras och mer än det överenskomna behöver ske. När höststormarna kommer 2016 så lamslår stormarna (Galne) Gunnar och (Härjande) Hedvig stora delar av Sveriges elförsörjning och allt fler börjar efter det med prepping så att man kan klara sig minst 72 timmar utan ström och bekvämligheter, men i praktiken veckor.

En annan ljusning sker för landets poliser, där arbetsgivaren undviker konflikt genom att att både tillmötesgå lönekrav och skjuta till medel till den ofärdiga omorganiseringen till en myndighet. Det gör att situationen vänder, men för många poliser är det dock för sent och beslutet om att lämna yrket redan är taget vilket gör att det blir fortsatta bemanningsproblem.

Läs även: Polisen har fått nog av dåliga löner och usla arbetsvillkor

Debatten om vilka statliga jobb som ska flytta, från trängselområdena till kommuner långt från urbaniseringens gräddfiler, börjar nu på allvar. Det räddar definitivt skattekontoret i Hudiksvall, Lycksele, Ludvika och på de andra hotade orterna vllket blir en av ljusglimtarna under 2016. Liksom att Sverige överträffar de förutspådda 7 medaljerna i OS i Rio de Janeiro. Däremot stängs ett av Norrlandsfönstren i fotbollsallsvenskan till hösten.

På andra sidan Östersjön fortsätter den ryska ekonomiska kräftgången samtidigt som rustningarna fortsätter. Putin börjar tröttna på Ukraina och Syrien, letar nya möjligheter att slå kilar i EU/Nato och för att visa sig handlingskraftig på hemmaplan för att stilla oron efter ekonomisk utmattning hos medelklassen. Var den möjligheten kommer att öppna sig vet nog inte ens Putin eller jag i skrivande stund. Kanske blir den tredje fronten på Balkan, kanske Östersjöområdet, kanske Arktis, kanske Centralasien? Eller så förnyas den första fronten, den i Ukraina. I sådana fall skapar Ryssland landförbindelse med Krim.

Läs även: Vad säger Ryssland egentligen

Att vi på den ryska generalstabschefen Gerasimovs konfliktmodell fortsätter att röra oss mot en konflikt mellan Ryssland och Nato är inget som får svensk politik att skyndsamt att ta de sjumilakliv som behövs när det gäller försvarsbudget och totalförsvar. Möjligtvis blir det några kilometer när varningslamporna lyser illrött. Men då är det väl sent, handling skulle ha behövts för länge sedan .

Däremot kliver de socialdemokratiska Natovännerna nu mer kraftfullt ut på arenan och Löfven reser till Finland för hemliga konsultationer i Helsingfors. På dagordningen står diskussioner om hur Sverige och Finland ska agera framåt, tillsammans mot Nato, statsförbund eller något annat.

Och i kampen om verkligheten fortsätter vi, som tror på att det finns ett sant och falskt och att kunskap måste bygga på verifierbar fakta, att förlora under trycket av rysk propaganda, alternativsajter, konspirationsteoretiker, klickhysteriska sajter, etablerade mediernas misstag och IT-jättarnas algoritmer.

250 år efter svenska tryckfrihetens födelse kommer en debatt som blir avgörande för hur vi klarar av att försvara de värden som utgör grunden för den liberala demokratin. Utfallet kommer att påverka oss för lång tid framåt.

Till sist ett nyårslöfte: Vi kommer tillbaka 2016, med analyserna, kommentarerna och perspektiven du kanske inte alltid håller med om men som du behöver ta del av för att vara medborgaren som tar ansvar för vår värld.

Gott Nytt År!