Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utlovad förhandling för Fikru Maru – familjen hoppas på frigivning

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

På måndag ska den etiopiska domstolen ta upp den sedan tre år fängslade Fikru Marus fall. Familjen finns på plats och hoppas ett beslut som leder till hans frigivning.

– Det finns litet andra förtecken, litet andra ordvändningar i domstolens kallelse som tyder på att något ska börja och det är hoppingivande, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall, från Aktionsgruppen för Fikru Marus Rättvisa.

Läs mer: Tre år utan dom för Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Samtidigt kommer rapporter från Human Rights Watch om att 400 personer har dödats och tiotusentals arresterats i Oromia, ett område cirka 80 kilometer från Addis Abeba. Många av de dödade och fängslade är barn under arton år. Säkerhetsstyrkorna har använt skarp ammunition för att skingra demonstrationerna, som protesterar mot att staten expropierar deras jordbruksmark.

Hjärtläkaren Fikru Maru har en tjänst vid Hudiksvalls sjukhus men var också den som startade Addis Cardiac Hospital med hjälp av svenska biståndspengar. Fikru Maru greps i samband med ett besök i Addis Abeba den 12 maj 2013. Trots att det gått mer än tre år sedan han fängslades finns det ännu ingen dom mot honom.

Läs mer: Utrikesministern svarar om Fikru Maru

Under första hälften av förra året blev han kallad till domstolen för förhandlingar. Förhandlingar som antingen blev inställda eller resulterade i att domstolen förklarade att den inte var redo att fatta beslut. Sedan i höstas har domstolen inte hållit någon förhandling dit Fikru Maru blivit kallad.

– Jag känner mig förrådd av landet jag föddes i och av landet som adopterat mig, Sverige, säger Fikru Maru till SvD.

Däremot har den etiopiska domstolen kallat Fikru Maru till förhandling måndag den 20 juni.

Läs mer: Så berättar Fikru Maru från fängelset

Så har tyvärr inte skett

"Vi har hela tiden varit angelägna om att rättegången fullföljs utan dröjsmål. Så har tyvärr inte skett" konstaterar utrikesminister Margot Wallström i ett svar till Ulla Andersson (V) för en knapp månad sedan.

Nu finns dotter Emy Maru tillsammans med sin mamma och sin syster i Addis Abeba för att vara närvarande vid måndagens förhandling. Där finns också advokat Hans Bagner, trots att han inte längre får ersättning från Swedfund för att representera Fikru Maru.

– Vi tror inte att det blir klart under måndagen, men vi tror att det är början till slutet på fängslandet av Fikru Maru, säger Margareta Sidenvall.