Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utländska fisketurister lockas till Hälsingland

Fem års arbete med ett projekt har lockat allt fler fisketurister till Hälsingland. Inför 2016 har redan 83 sportfiskare bokat resan till Hälsingland genom projektet.

Annons

Entreprenören Erik Östlund åker skridskor till jobbet över sjön Bergviken till ön Kungsholmen utanför Bollnäs. Där driver han hotell och uthyrning av fiskebåtar. Han bor en kilometer ifrån. Det är rätt kallt och han får hugga en yxa genom isen för att kunna meta.

Läs mer: Fiskefantast lurar gäddan i Ljusnan

– Genom projektet fick jag mina första internationella bokningar år 2013, det var två polska familjer. Därifrån kommer det familjer, annars är det mycket medelålders män som är riktiga fiskenördar.

Erik Östlund berättar om en polsk herre.

– Han var här på Kungsholmen och satt typ som en sten i tio dagar, metade mört och var hur lycklig som helst.

Läs mer: Här ska fransmän fiska

Bollnäs kommun är projektägare till Fishing in the middle of Sweden. Det finansieras till hälften av Region Gävleborg och till hälften av hälsingekommunerna. Projektet startade i juli 2014, pågår till slutet av 2016 och totalbudgeten är 1,8 miljoner kronor. Men projektet påbörjades i en annan form redan 2011, enligt projektledare Stefan Barenfeld vid Bollnäs kommun.

Läs mer: Så lockas sportfiskare

– Vi har lyckats få hit internationella fisketurister i en skala som inte skett tidigare. Jag har legat på agenter som säljer resor på sportfiskemässor att komma till Hälsingland. Jag har också skickat hundratals mejl och ringt massa samtal. Till slut har de börjat skicka kunder från främst Holland, Tyskland, Polen och Frankrike. Annars hade det varit svårt att klara den internationella konkurrensen, säger han.

Genom projektet bokades 714 gästnätter vid fiskeanläggningar i Hälsingland 2015. Redan nu är bokningarna för år 2016 nästan fler till antalet, enligt Stefan Barenfeld.

– Men det tar lång tid och krävs tålamod innan investeringar inom turism, anläggningar och fiskebåtar lönar sig. Redan nu börjar det betala tillbaka, boendeanläggningar runt om i Hälsingland, hyrbåtsägare och fiskeguider gynnas, men även lokala handlare, säger han.

Erik Östlund framhåller att projektet bidrar till den lokala ekonomin.

– Efter att kunderna varit här några år kan vi tipsa om andra fiskeställen där det går att hyra båt och bo på. När vi har byggt ut med fler fastigheter har vi köpt material av lokala handlare.