Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utkräv ansvar för Brotorget och andra frågor

/

Har de politiska partierna i Bollnäs och Ovanåker någon motsvarighet i rikspolitiken?

Frågan verkar kanske märklig.

Annons

När det gäller Ovanåker är frågan inte så motiverad. Där fungerar de borgerliga partierna som allianspartier, även om den lokala alliansen utsatts för en del påfrestningar under det senaste året.

Men när det gäller Bollnäs är frågan i högsta grad motiverad. Där jobbar Socialdemokraterna och Centerpartiet i bästa samförstånd. Oftast ivrigt påhejade av Moderaterna.

I rikspolitiken däremot är s-ledaren Mona Sahlin och c-ledaren Maud Olofsson som hund och katt. Liksom Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Och vänsterpartisten Lars Ohly har inte speciellt mycket gemensamt med folkpartiledaren Jan Björklund. Men lokalt i Bollnäs hamnar Vänsterpartiet och Folkpartiet av någon anledning gång på gång på samma linje i konkreta politiska frågor.

Där kallar moderaternas Ingvar Persson Folkpartiet och Vänsterpartiet för vänsteroppositionen. Men i rikspolitiken är Folkpartiet och Moderaterna tillsammans raka motsatsen till Vänsterpartiet.

Det här blir aningen förvirrande för oss väljare.

Och inte blir det lättare när valrörelsen drar igång.

Då kommer partierna förmodligen att sätta upp sina små holkar på den sandöken som en gång var Brotorget. Eller också blir det väl på gågatan.

Då ska lokala socialdemokrater och centerpartister ställas till svars för vad de gjort tillsammans och med hjälp av Moderaterna.

Samtidigt ska de profilera sig och försöka få väljarna att rösta på sina respektive partier.

Och låtsats som om det råder gigantsikt stora skillnader lokalt mellan partierna.

Visst finns det skillnader lokalt. Men knappast mellan sossar, centerpartister och moderater. Skillnaderna får man söka på annat håll.

Något allianssamarbete verkar inte vara i sikte i Bollnäs, även om det för närvarande bara hänger på något enstaka mandat.

Men tonläget mellan framför allt Moderaterna och Folkpartiet är alltför uppskruvat för att det ska vara meningsfullt att hoppas på något samarbete. Åtminstone inte utan en hel del personförändringar.

Vad händer då? Lokalt kommer varje parti att gå fram på sin egen kant för att försöka ta hem så många mandat som möjligt. Och sen får man se efter valet vem som ska leka med vem.

Men då bör väljarna komma ihåg att valet handlar lika mycket om att utkräva ansvar för den period som varit, som en inriktning om vad partierna vill göra framöver.

Med andra ord är det viktigt att väljarna ger uttryck för om de godkänner den politik som förts i Bollnäs av Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Om de inte gillar den förda politiken borde det vara självklart att rösta på något annat parti.

Tillbaka till frågan hur sossar och centerpartister kan vara som hund och katt i rikspolitiken och jobba samman lokalt.

Förmodligen beror det på att rikspolitiken och lokalpolitiken har allt mindre gemensamt med varandra.

I lokalpolitiken handlar mycket om Brotorget, Arenabygget, skolnedläggning, Kinaresor och slakteri. Och då ger ideologierna knappast någon färdriktning.

Därför vore det på sin plats att satsa mer på personval i lokalpolitiken i stället för att låta de gamla rikspartierna prägla lokalpolitiken.

Frågan blir då: Vilken politiker har du förtroende för? Snarare än: Vilket parti har du förtroende för?

Det är inte säkert att valet blir lättare för den skull. Men kanske bättre.

 

 

Mer läsning

Annons