Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgivaren: Sorgen som skakar om – och berör

Det senaste halvåret har varit sällsynt kantat av ond bråd död i Hälsingland. Det handlar om allt från lika hemska som oförståeliga mord till försvinnanden som slutat med mord och mordutredningar, samt dödsbränder, trafikolyckor och annat elände.

Det handlar om ren och skär tragik.

Främst innebär dessa händelser att tillvaron helt kastas om för familjerna, för de närmaste. Det handlar om sorg, förtvivlan och alla andra hemska känslor. Någon man tycker om kommer aldrig komma hem, kommer aldrig att kunna skratta, gråta eller älska igen.

När sådana här händelser händer går ens tankar till anhöriga och till de personer som finns runt om familjen och de drabbade.

Någon man tycker om kommer aldrig komma hem, kommer aldrig att kunna skratta, gråta eller älska igen.

För det måste sägas, all denna sorg slår så hårt i våra mindre städer och samhällen som vi bor och verkar i. Begreppet ”alla känner alla” är viktigt att komma ihåg.

När det hemska inträffar är det så otroligt många fler som berörs. Det handlar om barndomsvänner, skolkamrater, arbetskamrater, släktingar, lärare, kamrater och alla andra i bygden och i närheten.

”Hur kunde det hemska hända?” ”Hur kan något sådant hända här, där vi bor?”

Läs även: Oksanen: "Studentsången bär i år inte framtidens löftesrika hopp utan den bottenlösa sorgens vemod"

Man står alltid sig själv närmast, sägs det. Och eftersom vår bygd är både tajt och nära så känns alla händelser också nära. Det är inte anonymt. Oavsett om man verkligen känner den drabbade personligen eller inte så känner man alltid nån som känner nån som gör det.

Alltså skakas vi alla om när tragiken slår till, i alla fall i nån mån. Hela Hälsingland berörs.

Läs även (Plus): Vännerna om sorgen efter Tova: "Det gör verkligen ont i hjärtat"

Den aktivitet, medkänsla och kollektiva oro jag sett på sociala medier vid de senaste halvårets händelser har jag aldrig upplevt tidigare. Det handlar om allt från medmänsklighet och engagemang – men också spekulationer och rena klavertramp.

Mitt i allt detta står vi som nyhetsförmedlare. Kraven på information växer i samma takt som antalet människor engageras och berörs.

Tusentals läsare vill veta allt, så snabbt det bara går.

Där är det viktigt att vi står stadigt, hur mycket det än blåser – hur hårt än nyhetsstormen slår till. Det är ett förtroende vi fått och får från er läsare. Ni vill ha snabb och sann nyhetsrapportering. Ni vill lita på oss.

Vi jobbar hårt för att förvalta det förtroendet.

Läs även (Plus): Brandutredning drar ut på tiden – fortfarande oklart vem som dog

Det är hela tiden som utgivarbeslut fattas: Vad kan och ska vi berätta? Vilka pressetiska överväganden behövs? Vilka detaljer ska utelämnas och hur nära kan vi gå?

Ni vill ha snabb och sann nyhetsrapportering. Ni vill lita på oss.

Dygnet runt pågår den diskussionen på våra redaktioner.

Den senaste nyhetsveckan har varit mycket tragisk och hektisk. Rekordmånga läsare har vänt sig till oss för att få reda på vad som händer – och varför.

Hur tycker ni vi förvaltat det förtroendet, dom förväntningarna?

Tveka inte att mejla mig era tankar.

Och glöm inte att ta hand om varandra!

Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningarna i Hälsingland.

Läs även (Plus): Dödsfallet i Arbrå – mycket tyder på en olyckshändelse

Läs även (Plus): Simmare samlades för att prata om Tova: "Varför är vanligaste frågan"