Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgivaren: Nyhetsquiz – en riktigt kul satsning från oss

Annons

Det har aldrig förr funnits så mycket information tillgänglig för oss människor.

Å andra sidan har det aldrig varit så svårt att sålla bland all information som sköljer över oss som just nu.

De tankarna har visserligen slagit mig förr – men det var i veckan jag formulerade dessa när jag träffade en rad rektorer från Hudiksvalls kommun för att prata om vår senaste satsning: Nyhetsquiz.

För, som nyhetsförmedlare vill vi nå ut till så många som möjligt. Samtidigt vill vi ta en naturlig plats i samhället, vara engagerande – vi vill att människor ska prata om oss och om det vi gör.

Samtidigt ser vi att barn och ungdomar visserligen konsumerar medier som aldrig förr, men de kanske inte alltid tar del av kvalitetsjournalistik. Att vara kritiskt granskande när man läser saker på exempelvis Internet blir allt viktigare. Att förstå skillnaden på en nyhetsförmedlare med ansvarig utgivare som anslutit sig till det pressetiska systemet och på ”nyhetsförmedlare” som inte är det.

Hur skilja på obekräftade uppgifter och en massa tyckande från fakta? Hur se igenom propaganda och fake news?

Dessa svårigheter gäller inte bara barn och unga, det gäller alla medvetna människor som lever i denna föränderliga medievärld. Vi översköljs av reklam och information så till den milda grad att till och med vi journalister (som ska vara proffs på detta) ibland har svårt att navigera bland allt som syns och hörs.

Samtidigt digitaliseras vårt samhälle i snabb takt, vilket de flesta bara har att förhålla sig till – även om man levt ett långt liv utan att tidigare behöva ta hänsyn till detta. Hur ska våra äldre läsare klara sig när nyhetsförmedlingen och i princip all samhällsservice – och information – digitaliseras?

Det här är frågor som vi på din lokaltidning pratat en hel del om de senaste åren. Jag går inte så långt som att lova nån heltäckande lösning. Men, vi lanserar nu en nyhet som förhoppningsvis bidrar till några nya tankar och insikter kring de frågor jag just radat upp.

För drygt en vecka sedan drog vi igång nyhetsquiz med ett antal PRO-föreningar runt om i Hälsingland. Tanken är att man träffas, umgås och tävlar i några frågor ställda utifrån det lokala nyhetsflödet på helahälsingland.se. Vi fick genast rapporter om att det var mycket uppskattat!

Här två exempel:

”Uppfriskande promenad och gott fika”, hälsar man från Hudik.

”14 personer på första träffen – alla superpositiva”, lyder hälsningen från Bollnäs.

Kommande vecka lanserar vi satsningen för alla Hälsinglands mellanstadieelever. Alla skolor har fått erbjudande om att delta. Anmälningarna har redan rasat in.

Tanken är att göra quizet som en kul grej, men det viktigaste är att det innebär ett tillfälle att prata om nyheter, vad som är sant och falskt och om vikten av källkritik.

Som en morot får flitigaste klasserna fina priser av oss.

Det här känns som en mycket kul satsning vi gör – som förhoppningsvis leder till att vårt lokalsamhälle utvecklas lite grann.

Har du tankar om detta eller annat, hör av dig!

Fler krönikor av Anders Ingvarsson:

Utgivaren: Nej, vi ber inte om ursäkt – vi gör bara vårt jobb

Här är vår julklapp till er läsare

Det här väntar oss 2018

”Alla vädervarningar får mig att undra – har vi blivit helt historielösa?”

Nu får du ännu mer familjeläsning