Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgivaren: Nej, vi ber inte om ursäkt – vi gör bara vårt jobb

 
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

Bandyhallsdebatten i Bollnäs har pågått i över tio år, men tro inte att den är på väg att ebba ut för det. Tvärtom!

Innan jul gav kommunfullmäktige klartecken till hallplanerna på SJ-området. Inte oväntat överklagades beslutet. Det väcker reaktioner. Allt vi skriver om detta hamnar direkt i topp på vår mest lästa-lista.

Vi har berättat för medborgarna och våra läsare vad som hänt och vad det betyder.

De senaste dagarna har turerna varit många. Har du inte hängt med, så läs ikapp via blålänkar i denna krönika.

Men kortfattat överklagades beslutet av privatpersonen Karl-Erik Wångstedt. För det fick han utstå en hel del spott och spe i sociala medier.

Plus: Överklagade bandyhallen – hängdes ut och hotades på nätet: "Trodde jag var mentalt förberedd"

Då kontrade han med ett öppet brev, där han riktar en hel del kritik mot bland andra Bollnäs Flames, som är supporterföreningen för Bollnäs bandylag.

Ganska omgående svarade Flames med ett öppet brev där man kräver att Wångstedt ber om ursäkt. Plus att vi på helahälsingland.se ska be om ”offentlig ursäkt som förmedlat Wångstedts lögner och förtal mot Bollnäs Flames.”

Det tänker jag som utgivare inte göra.

Så här tänker jag: Vår uppgift är att skildra vad som händer i vårt lokalsamhälle, vi ska skildra och granska det som händer och som är viktigt för våra läsare.

Bandyhallsdebatten har vi skrivit om i hundratals artiklar. Vi har till och med ordnat direktsända debatter. Vi har direktsänt beslut och vi har redogjort för beslutets konsekvenser.

Vi har skrivit om Wångstedts överklagan och vi har också uppmärksammat det hat han fått utstå efter det. Personligen och som utgivare så fördömer jag detta hat. Oavsett vad jag tycker i sakfrågan så har han utnyttjat sin demokratiska rätt. Det måste man förhålla sig till – utan att kalla honom pajas och idiot.

Vi har i ett par artiklar beskrivit konsekvenserna av denna överklagan. Jurister och domstol berättar att denna överklagan troligen inte kommer förändra nåt i sak.

Plus: Jurist sågar chanserna att påverka bandyhallsbeslutet: "Överklagandet är meningslöst"

Med andra ord – vi har gjort vårt jobb. Vi har berättat för medborgarna och våra läsare vad som hänt och vad det betyder. Och vad som händer nu.

Det är skolboksexempel på hur en nyhetsförmedlare ska agera.

Ändå anser Flames att vi ska be om ursäkt.

Jag förstår supporterföreningens styrelses hållning. De är sura för att de får ta kritik för enskilda medlemmars agerande. Ja, så är det. Därför svingar de mot Wångstedt – och mot oss.

Nånstans måste man sansa sig här. Wångstedt har gjort det han anser är rätt och utnyttjat de möjligheter som finns. Ok så långt. Andra som tycker att han gör fel har torgfört sina åsikter i sociala medier. Och bortser man från övertramp och kränkningar så är det också ok.

Mitt i detta står vi och förmedlar detta, samtidigt som vi försöker förklara vad dessa handlingar får för konsekvenser…

Det kanske inte är så ödmjukt konstaterat av mig – men ni som läser detta ska vara glada över att ni har en lokal nyhetsförmedlare som tar sitt uppdrag på allvar.

För det tänker vi inte be om ursäkt!

Fotnot. Viktigt för dig som läsare att veta: Jag är chefredaktör för lokaltidningarna i Hälsingland, Helahälsingland.se och Bandypuls.se. Jag bor i Bollnäs. Jag har ägt orangeblå halsdukar sedan 1986. Jag har missat få Bollnäsmatcher sedan mitten på 1990-talet. Jag är för bandyhall i Bollnäs. Jag är mångårig medlem i Bollnäs Flames.

Inget av detta påverkar mig i min nyhetsvärdering och mitt utgivarskap.

Läs mer i våra Plus-artiklar:

Beskedet: Bandyn kör på med hallplanerna – trots överklagan

Bandyhallen överklagas – kan försena bygget med ett halvår: "Vill få klarlagt om beslutet är brottsligt"

Kängan mot Bollnäs bandy efter hoten: "Våld indirekt sanktionerat från klubben" Sportchefen om bandyhalls-överklagan – "Tråkigt att det ska bli så"

Bandyhallen överklagas – kan försena bygget med ett halvår: "Vill få klarlagt om beslutet är brottsligt"

Bollnäs Bandy vill starta hallbygget i år – men kommunen tvivlar: "Lite väl optimistiskt"

Hotades efter överklagan om bandyhallen – läs hans öppna brev här