Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgångsläget kan knappast vara bättre

/

Som väntat valdes Jonas Sjöstedt till ny partiledare för Vänsterpartiet. Med förkrossande majoritet.

Annons

Han blir den andre manlige partiledaren i rad i det feministiska Vänsterpartiet. Och han hyllades som den store frälsaren av partikamraterna.

När förslaget på delat ledarskap mellan en kvinna och en man föll, bestämde sig partiledarkandidaten Ulla Andersson, Gävlebo med sina rötter i Bollnäs, att dra sig ur partiledarvalet.

Och i valet mellan den populäre Jonas Sjöstedt och den mer kontroversiella och profilerade Rossana Dinamarca var utgången given.

Jonas Sjöstedt ska nu vända utvecklingen och drömmer förmodligen om att leda partiet mot de rekordhöjder på 12 procent som man nådde i valet 1998 under Gudrun Schymans ledning.

Utgångsläget kan knappast vara bättre.

Med ett parti som under Lars Ohlys ledning etablerat sig som ett femprocentparti, och med en socialdemokrati som inte vet om det ska stå på höger eller vänster ben, har Vänsterpartiet alla möjligheter att dra till sig missnöjda sosseväljare. Möjligen kan man också locka en hel del gamla MP-väljare som är tveksamma till MP:s mer liberala framtoning.

Kanske svänger opinionen så mycket att den tvingar Håkan Juholt att packa ihop och tacka för sig. Det behövs inte många procents förskjutning i opinionen för att göra hans redan svaga ställning ohållbar.

Vad händer nu? Jonas Sjöstedt, med bostadsadress på det statusfyllda Östermalm i Stockholm, är ingen röd revolutionsromantiker. Han har inte läst Das Kapital, han har inga planer på att förstatliga banker och näringsliv, även om han tydligt förordar ett ökat statligt ägande.

Och han har inte haft samma svårigheter att kasta av sig kommuniststämpeln som hans företrädare Lars Ohly hade.

Men han kommer att leda partiet i socialistisk riktning mot skattehöjningar och ökade regleringar. Med bland annat höjd inkomstskatt, fastighetsskatt och förmögenhetsskatt, och slopat rut-avdrag. EU-motståndet kommer att fortsätta. Och visst blir det förslag om kortare arbetstid, som om det inte skulle påverka välfärden.

"Går man från 40 till 37 timmar är det en minskning med 7,5 procent och då skulle inkomsterna och produktionen falla med lika mycket", säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Det skulle få kännbara konsekvenser för välfärden. Om man nu inte höjer skatterna kraftigt på de då minskade inkomsterna.

Vad händer då lokalt i Hälsingland? Möjligen blir vänsterpartisterna lite gladare och mer inspirerade. Men någon avgörande förändring innebär det knappast.

Visserligen ligger partiet över rikssiffrorna i Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn, men man kan nog inte påstå att Vänsterpartiet har satt någon större prägel på kommunpolitiken i kommunerna under senare år.

I Söderhamn sprack till och med partiet i spåren av maktkampen mellan så kallade förnyare och traditionalister, när förnyarna formade Vägval Vänster. Och antalet V-mandat i de sex Hälsingekommunerna sjönk från 22 till 16 vid senaste valet. Det är inte ens tre mandat per kommun i genomsnitt.

Möjligen kan det vända något vid nästa val under förutsättning att kommunpolitikerna får draghjälp av en framgång på riksplanet.

Och något annat än en rejäl ökning i nästa val från låga omkring fem och en halv procent, skulle vara ett präktigt misslyckande för Jonas Sjöstedt.

Ändå verkar det bli svårt för det gamla rödgröna blocket att sy ihop ett regeringsalternativ där det finns plats för Vänsterpartiet med en mer socialistiskt inriktad politik, det mer liberalt inriktade Miljöpartiet och en socialdemokrati som siktar in sig på den breda medelklassen.

De tre partierna har ju också konstaterat att samarbetet inför förra valet var ett misslyckande.

Gårdagens ledarskifte var efterlängtat av många. Men det innebär troligen inte någon större förskjutning i opinionen mellan alliansen och den gamla rödgröna uppställningen.

Däremot kommer det säkerligen att förändra förhållandet mellan de rödgröna.

Mer läsning

Annons