Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utflykten som gav Sverige energi

TV-puckhög på isen, kramkalas bland ledarna i båset och gråtande finländskor i den mixade zonen.

För första gången på sju år lyckades Damkronorna besegra Finland i ett mästerskap.

– Jag hann bara tänka "missa inte", säger Emma Nordin.

Damkronorna är i semifinal i OS och spelar nu om medaljerna. Det lag som ifjol kvalade sig kvar i VM rankades sjua inför detta OS och många hade räknat ut svenskorna.
Nu väntar världens bästa lag i semifinal, USA. Kan vi få en favorit i repris från Turin-OS?

– Det är det bästa laget i turneringen, men de har inte bästa målvakten. Vi är underdogs och har chansen, säger Valentina Lizana Wallner.

Emma Nordin var den som stängde matchen då hon gjorde 4–2 i tom bur då det återstod knappa minuten och hon, liksom lagkompisarna var överlyckliga när de mötte pressen.

– Ja, det är så häftigt. Vi har inte vunnit mot Finland på sju år i ett mästerskap, men vi fick slå ur underläge och framför allt i andra perioden kände jag att vi var på gång, säger

Emma och får medhåll av Valentina.

– Vi har hela tiden trott på det här och det är skönt att kunna bevisa att vi är ett bra lag.

Bakom ett bra lag står starka ledare och SOK:s initiativ till att plocka in Leif Boork har blivit en enorm succé och han har under turneringens gång hyllats av spelarna.
Emma Nordin är inget undantag.

– Han är en av de klokaste jag har träffat. Varje detalj han tar tag i leder till något bra, oavsett om det handlar om något på eller utanför isen.

– När man jobbar så noga med detaljer blir vi spelare säkrare och tryggare, säger Emma.

Efter den inte så särskilt vassa insatsen mot Ryssland valde Damkronorna att ta ledigt från isen och man åkte i stället till bergen för att heja på bland andra Johan Olsson och Daniel Richardsson.

– Vi hade inte varit utanför stängslet och det var ett bra beslut. Nu fick hämta energi.
Kanske blir det en utflykt till inför semifinalen mot USA på måndag.