Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utfarten en flaskhals

Sofia Rehn var missnöjd med hur den nya in- och utfarten till Öjestugans förskola i Edsbyn var utformad. Det var bland annat så trångt att bara en bil kunde köra in eller ut på den.

Förskolan gränsar till den tidvis hårt trafikerade Östra Centralgatan. In- och utfarten har alltid varit en flaskhals för bilar när barn ska lämnas eller hämtas. Sofia gick själv dagis där på 1980-talet och redan då var in- och utfarten till Öjestugan ett problem.

Därför blev Sofia glad och lättad, när hon hörde att kommunen planerade göra en ny in- och utfart. Arbetet skulle göras i sommar.

– Men jag blev väldigt besviken när jag såg resultatet. Det fanns flera brister. Man måste tänka sig för, när man gör förbättringar.

Sofia vände sig till kommunens gatuchef. Nu har in- och utfarten närmast Centralgatan breddats så två bilar kan mötas där. Man har satt upp stolpar, så bilförarna som svänger in kan se var stenkanten och den nylagda gräsmattan går.

Sofia är själv lite överraskad över det snabba resultatet. Men den dåliga sikten när bilarna kör ut på Centralgatan måste åtgärdas.

En vägbula till skulle dämpa farten, eftersom många bilister kör fort efter Östra Centralgatan som är en av Edsbyns infarter. En spegel på andra sidan skulle göra det möjligt att upptäcka bilar, som i dag är skymda.

– Man måste köra väldigt långt ut med bilen för att få bra sikt, säger Sofia Rehn.

En del arbete kvarstår dock.

– Vi ska fortsätta med in- och utfarten. Det ska även bli en målad mittlinje, så ingen åker på fel sida, säger kommunens gatuchef Ulf Stålberg.

Läget blev akut i vintras, när man hade grävt för fjärrvärme. Marken blev ojämnare och det var då kommunen beslutade att göra om in- och utfarten.