Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uteblivet boende kan kosta miljoner

Söderhamns kommun kan krävas på miljontals kronor i vite. Anledningen är att man inte lyckats ordna lämpligt boende till funktionshindrade. – Jag är mycket orolig för hur det kommer att sluta, säger Birgitta Löjdström, verksamhetschef för handikappomsorgen.

Söderhamns kommun har tre fall av funktionshindrade som står utan bostad. Eftersom kommunen enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade är skyldig att "omedelbart verkställa" exempel beslut om boende, kan det kosta kommunen över två miljoner kronor.

Första fallet är från februari 2008. Då beslutade omvårdnadsnämnden att ordna en bostad, efter önskemål från en funktionshindrad man som ville flytta hemifrån. Mannen hade avslutat sina studier och ville bo med jämnåriga.

Nästan ett och ett halvt år senare finns ingen bostad som enligt länsstyrelsen passar mannens behov.

Därför yrkar länsstyrelsen på nästan 50 000 kronor i månaden i vite från första juli 2008, plus närmare 140 000 i ytterligare avgifter. Sammanlagt är notan på cirka 700 000 kronor.

Senast den 20 juli ska kommunen förklara för länsrätten hur man ser på det aktuella fallet.

Kommunen har dessutom rapporterat två ytterligare, liknande fall. I de fallen har dock de funktionshindrade inte erbjudits en bostad, enligt en rapport från kommunen.

Så om tiden går, kan kommunen räkna med ytterligare, dryga viteskrav från länsstyrelsen.

I maj i år tog kommunen första steget att göra gamla Kvarnmyraskolan till ett nytt gruppboende. Förslaget har mötts av viss kritik från de anhöriga, men Birgitta Löjdström hoppas att det kan lösa de funktionshindrades bostadssituation.