Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbrytarkungens tystnad

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har nu suttit fängslade i Etiopien i över tre månader. Journalisterna uppger att de var på plats för att undersöka företaget Lundin Petroleum:s (tidigare Lundin Oil) verksamhet i konfliktområdet Ogaden.

Utrikesminister Carl Bildt har legat lågt och menar att Sverige utövar tyst diplomati. Men det är inte bara den svenska diplomatin som håller en låg volym - Bildt själv är anmärkningsvärt fåordig ifråga om sina egna kopplingar till Lundin Petroleum, trots upprepade frågor från journalister.

Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum från år 2000 fram till oktober 2006, då han tillträdde som utrikesminister.

Företaget har anklagats för människorättsbrott i Sudan, bland annat i Kerstin Lundells bok "Affärer i blod och olja - Lundin Petroleum i Afrika". Enligt uppgifter i boken bidrog Lundin Petroleums prospektering till en situation där tusentals människor dog och hundratusentals tvingades bort från sina hem. Ännu har inte Bildt givit besked om huruvida han kände till problemen. Han är lika tyst som den svenska diplomatin.

I en uppvisning i hårklyverier på den egna bloggen "Alla dessa dagar" tillbakavisar Carl Bildt kritiken. Bakgrunden är hans framträdande i SVT:s talkshow Skavlan, som sändes 7 oktober. I programmet förnekade Bildt att Lundin Petroleum haft eller har verksamhet i Ogaden. Men bara en månad efter att Carl Bildt lämnade sin styrelsepost inledde Lundin Petroleum verksamhet i området, via dotterbolaget Africa Oil. Att den dåvarande styrelseledamoten åtminstone kände till förhandlingarna med Etiopien, medan han fortfarande satt i styrelsen, är därför sannolikt.

Ingenting verkar fästa på Carl Bildt – allt glider av honom.

Journalister har försökt ställa honom till svars i åratal utan att lyckas. Paradoxalt nog har hans arrogans gjort honom mer, inte mindre, folkkär. Han småler överlägset och slingrar sig ur vad som helst, som en retorikens utbrytarkung. Den här gången får det inte bli så.

Två unga journalister riskerar nu mångåriga fängelsestraff. Den auktoritära regimen har intresse av att avskräcka journalister från att besöka landet. I ljuset av detta är det graverande att det inte är ställt utom alla tvivel att Sveriges utrikesminister är opåverkad av egna tidigare intressen i regionen.

För de flesta framstår det som osannolikt att en svensk utrikesminister skulle ha något annat än landets bästa för ögonen. Etiopien har starka skäl att vilja bevara goda relationer med Sverige. I bästa fall kan internationella påtryckningar leda till att Schibbye och Persson utlämnas efter domen.

Men med en pågående utredning om folkrättsbrott mot Lundin Petroleum bör Carl Bildt, oberoende av hur det går i fallet Schibbye och Persson, lägga samtliga kort på bordet.

Ivar Apri