Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningsutskottet – falska eller inkompetenta?

Moderaterna i Nordanstig tycker med anledning av de uteblivna skomodulerna att ”en liten klick politiker har kidnappat barnens framtid och i praktiken arbetar för att skapa ett A- och ett B-lag i skolan”.

Nordanstig är en inkluderande kommun där alla får chans att växa att utvecklas. Från höger till vänster finns en samsyn om att barnen är viktigast och att alla barn räknas lika. Det märks inte minst på att Nordanstig har norra Hälsinglands bästa skola sett till meritvärden.

I det ljuset är det extra skrämmande att en liten klick politiker har kidnappat barnens framtid och i praktiken arbetar för att skapa ett A- och ett B-lag i skolan.

Bakgrunden är att ändrade födslotal, inflyttning och den mycket välkomna tillströmningen av nysvenskar har satt stort tryck på skolan. I Bergsjö växte elevantalet så mycket under hösten att vi till nästa läsår behöver större skollokaler och fler klassrum.

Lyckligtvis var kommunen snabbt på bollen och ledande politiker och tjänstemän tog fram en lösning. Genom att hyra moduler, likt den som redan står på skolområdet, klaras de akuta behoven och alla barn får den skolmiljö och de möjligheter de har rätt till och förtjänar. Ännu bättre – hela kalaset bekostas med delar av de migrationsmedel staten skjutit till så skolans budget och kommunens ekonomi påverkas knappt alls.

Tyvärr blir det inga moduler i höst och anledningen stavas Utbildningsutskottet!

För utskottet krävde att bli tungan på vågen i beslutsprocessen och sen dess har man om och om igen vägrat fatta beslut och slösat bort den tid som fanns för att hinna få upp modulerna till skolstarten. Gång på gång har man återremitterat frågan under förevändningar att ”behöva mer information”, ”vilja titta på alternativa lösningar” eller att ”man inte känt sig bekväma med att fatta snabba beslut”.

Även om Nordanstigs kloka politiker nu kör över utbildningsutskottet har tåget gått för höstterminen och som tidigast kan vi ha klassrum till alla elever till jul.

Kommunen tvingas i mellantiden till alternativa lösningar vilket gör att alla barn som går i skola i Bergsjö kan få splittrad undervisning, fler resor och längre skoldagar. Men det kommer i första hand leda till att de svagaste eleverna osynliggörs och att våra nytillkomna av praktiska skäl placeras för sig utanför den ordinarie skolmiljön.

Utbildningsutskottets agerande gör alltså att vi i höst har en skola där segregationen ökar och de svagaste eleverna bestraffas trots att det fanns en bra lösning färdig från början.

Det gör att jag tvingas fråga: Vill utskottets ledamöter i hemlighet skapa en segregerad skola där ”vi” får bättre förutsättningar än ”dom”?

Av utskottets röstande ledamöter är det bara en (Per Ola Wadin, Liberalerna) som röstat för att barnen ska ha klassrum i höst.

Naturligtvis kommer utskottets ledamöter nu urskulda sig med samma visa om fakta, bekvämlighet och alternativ som de stoppat barnens rätt till bra lokaler med hittills men faktum kvarstår: I höst har vi en segregerad skola! Det beror antingen på att det var utskottets avsikt redan från början eller på att de inte är kompetenta att fatta bra beslut i rätt tid.

Moderaterna i Nordanstig:

Tor Tolander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel