Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningslyft inom äldreomsorgen

Omvårdnadslyftet satsar på de som har minst utbildning bakom sig. Lönelyft väntar efter avslutad examen som undersköterska.

Annons

Regeringen satsar på att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom utbildningssatsningen Omvårdnadslyftet som ska pågå under åren 2011 till 2014. I Ljusdals kommun är det Utvecklingscentrum som fått uppdraget att anordna utbildningen och tolv elever har påbörjat sina studier och redan nu finns planer på att ta in fler än 12 elever till 2012.

– De som hade minst studier bakom sig har fått företräde och vi ville också se en spridning över hela kommunen, förklarar Anna-Karin Zachrisson Larsson, rektor vid Utvecklingscentrum.

Målet är att eleverna ska avlägga en examen som undersköterska. Klarar de utbildningen med godkända betyg har de blivit lovade ett lönelyft på 1 500 kronor i månaden. Eleverna har skrivit på ett kontrakt där de lovat att fullfölja utbildningen och uppnå godkända betyg. Så får de också lön för de två eftermiddagarna i veckan som de lämnar jobbet och sätter sig i skolbänken.