Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningom skadeståndför brottsoffer

Ulf Hjerppe, jurist vid Brottsoffermyndigheten i Umeå, var först ut av föreläsarna när cirka 40 representanter för brottsofferjourerna i länet hade samlats till utbildningsdagar på Scandic i Bollnäs. Förundersökningsledare från polisen fanns på plats.

Det finns 100 brottsofferjourer i landet, varav sex i Gävleborg. Varje år har 100 ideellt arbetande i länets jourer cirka 2 000 kontakter med brottsoffer. Det handlar om människor som till exempel blivit misshandlade eller utsatta för olaga hot.

Ulf Hjerppe är en av 60 anställda vid landets enda brottsoffermyndighet. Den har sitt säte i Umeå och bildades 1994. Chef för myndigheten, med titeln generaldirektör, är Margareta Bergström.

Myndigheten har tre olika verksamhetsområden. Den betalar ut brottsskadersättning till enskilda brottsoffer, den administrerar, via Brottsofferfonden, medel till olika projekt och den sprider kunskap till främst rättsväsendet och ideella organisationer. Det senare görs genom ett särskilt kunskapscentrum inom myndigheten.

Brottsofferfonden är uppbyggd med pengar från dömda gärningsmännen. Cirka 34 miljoner kronor tillfaller varje år fonden den vägen.

Alla kan söka brottsskadeersättning, men alla får det inte. Förutsättningen för att få några pengar är följande:

Den sökande måste ha en skada till följd av ett brott, brottet ska vara polisanmält, alla andra ersättningsmöjligheter ska vara uttömda och ansökan ska vara gjord inom två år efter brottet eller att det rättsliga förfarandet är avslutat.

Under de senaste åren har cirka 10 000 ansökningar per år om ersättning kommit in till Brottsoffermyndigheten. 1994 var siffran 3 000. Skattemedel till ett värde av 117 miljoner kronor delades ut under fjolåret till olika brottsoffer.

Gärningsmannen blir alltid återbetalningsskyldig. Om han eller hon senare i livet får en inkomst kommer krav om återbetalning. Under fjolåret fick myndigheten in 30 miljoner via återkrav från skadeståndsskyldiga.

Ulf Hjerppe berättade också om olika hemsidor man kan besöka för att få information. idébanken.se och brottsofferportalen.se är ett par av dem.

På webben kan man även, på rättegångsskolan.se, se en 45 minuter lång film som handlar om hur en rättegång går till. Den sidan vänder sig i första hand till brottsoffer.

Föreläsare första dagen var, förutom Ulf Hjerppe, Emma-Lena Wennerberg från Gävle. Hon berättade om hur man fyller i formulär och vart man ska vända sig för att få hjälp i ärenden som rör skadestånd.

Jan Åkerlund, kronofogde från Stockholm, var siste man ut innan dagen avslutades med middag.

Utbildningen fortsätter under torsdagen och då ska Bengt-Olof Horn, advokat från Gävle,

berätta om målsägandebiträdets roll. "Skadeståndsärendets handläggning" är en annan punkt på programmet.